Thursday, 9 March 2023

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat?

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat? | Menteri Ekonomi Rafizi Ramli yakin Inisiatif Pendapatan Rakyat (IPR) akan mengelak masalah dan kepincangan program pembasmian kemiskinan sebelum ini.

Untuk tujuan ini, dia berharap ahli parlimen dan Adun pembangkang - terutamanya di negeri yang mempunyai kadar kemiskinan ketara - membantu dalam usaha mengenal pasti golongan yang akan mendapat manfaat daripada program itu.

IPR adalah program yang bertujuan membantu golongan miskin tegar menjana pendapatan bulanan antara RM2,000 hingga RM2,500 dengan mengambil bahagian dalam satu daripada tiga sektor - makanan, pertanian dan perkhidmatan.

Para peserta akan dipantau oleh kementerian selama 24 bulan, dengan harapan peserta dapat berdikari selepas tempoh tersebut.

Bercakap pada sidang media yang panjang lebar di Putrajaya hari ini, Rafizi berkata sejak pelancarannya minggu lepas, terdapat lebih 22,000 peserta yang telah mendaftar untuk mengambil bahagian dalam IPR - yang menurutnya amat menggalakkan.

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat?

Daripada jumlah ini, Rafizi berkata 52 peratus mendaftar untuk program Insan di mana peserta akan menjual makanan - berharga RM2 - di mesin layan diri di lokasi strategik.

Katanya, digandingkan dengan hidangan Menu Rahmah RM5, inisiatif itu diharap dapat menangani permintaan untuk makanan mampu milik kepada orang ramai.

Tambahnya, jika pengguna menyokong inisiatif sedemikian, ia akan membawa kepada persaingan dalam kalangan perniagaan untuk bersaing dengan harga berkenaan, yang seterusnya akan membantu menurunkan harga makanan yang menjadi penyumbang utama kepada inflasi ketika ini.

Rantaian bekalan lengkap IPR

Sementara itu, Rafizi berkata 29 peratus lagi permohonan IPR adalah untuk program Intan, di mana peserta dibenarkan bertani di kawasan kecil yang merupakan tanah kerajaan.

Rafizi berkata sebelum ini, program seumpama itu gagal kerana pelbagai faktor.

Satu contoh yang dipetiknya, ialah kerajaan hanya menyediakan bakal petani dengan peralatan yang diperlukan, tetapi mereka terpaksa membeli baja untuk tanaman.

Tambahnya, program lepas turut menyerahkan kepada peserta untuk menjual dan memasarkan hasil sendiri.

Namun, kata Rafizi, IPR mengambil kira keseluruhan rantaian bekalan, termasuk baja, elektrik dan lain-lain supaya peserta Intan tidak dibebani dengan kos tersebut.

Tambahnya, IPR juga telah menyediakan pembeli keluaran Intan bagi memastikan ia terjual dan 100 peratus daripada hasil itu disalurkan kepada peserta.

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat?

Setakat ini, katanya 376 syarikat, agensi dan pihak lain telah mendaftar untuk menjadi pembeli barangan keluaran Intan.

Rafizi berkata beberapa rakan industri - termasuk pasar raya - juga akan menempatkan mesin layan diri Ihsan di premis mereka.

Menteri ekonomi itu berkata ladang Intan pertama akan dilancarkan di Putrajaya pada minggu pertama April, dengan 20 peserta, melibatkan sebidang tanah seluas 10 ekar, dengan setiap peserta mendapat 0.5 ekar tanah untuk diusahakan.

“Ia di Putrajaya supaya dekat dengan kementerian, dan juga Lembah Klang yang lebih terjejas oleh turun naik harga.

“Ia juga mudah untuk saya dan ketua setiausaha (Kementerian Ekonomi) memeriksa tanaman itu,” katanya.

Rafizi berkata 800 bidang tanah untuk program Intan telah dikenal pasti, dan kerajaan sedang berusaha untuk mempercepatkan kelulusan yang diperlukan untuk peserta bekerja di tanah kerajaan.

Bagi program Ikhsan IPR - yang menyediakan peluang pengendali perkhidmatan - Rafizi berkata tujuannya adalah untuk peserta mengambil jawatan perkhidmatan dalam kerajaan negeri dan majlis tempatan yang kini dianugerahkan melalui kontrak.

Rafizi berkata kementeriannya akan mengadakan pertemuan dengan kerajaan negeri dan majlis tempatan tidak lama lagi untuk membincangkan perkara ini.

Secara keseluruhannya, Rafizi menegaskan bahawa program IPR adalah program yang mempunyai sasaran spesifik.

Sebagai contoh, dia berkata seorang peserta di kawasan luar bandar di negara ini, yang tinggal 50km dari lokasi perniagaan berdaya maju terdekat, mungkin boleh dijangka menjual makanan di bawah Ihsan, atau mengambil kerja perkhidmatan di bawah Ikhsan.

"(Pilihan ini) tidak masuk akal," katanya.

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat?

Justeru, dia berkata adalah penting bagi kementerian menjalankan proses pemetaan supaya bakal peserta dipadankan dengan program yang betul.

Dia berkata program ini juga memastikan jenis makanan yang betul dijual atau jenis tanaman yang betul ditanam bagi memenuhi permintaan khusus setiap komuniti.

Bagaimanapun, Rafizi berkata bilangan pemohon program IPR dari negeri yang mempunyai kadar kemiskinan tinggi ketika ini adalah sangat rendah.

Dia berkata daripada lebih 22,000 pemohon setakat ini, hanya 1.7 peratus daripada Kelantan, Terengganu (1.5 peratus), Perlis (0.5 peratus), Sabah (5.7 peratus) dan Sarawak (2.4 peratus).

Sebagai perbandingan, 34 peratus pemohon setakat ini adalah dari Selangor, Johor (11 peratus), Perak (9 peratus, dan Kuala Lumpur (8.5 peratus).

Justeru, Rafizi berkata dia berharap dapat bertemu dengan wakil pembangkang, supaya mereka dapat memujuk pengundi mereka yang memerlukan untuk mendaftar IPR.

Apa Itu Inisiatif Pendapatan Rakyat?

"Saya harap (IPR) tidak dipolitikkan. Saya menjemput wakil rakyat daripada pembangkang untuk duduk bersama kita, supaya mereka juga boleh terlibat mencari golongan yang berada dalam kemiskinan untuk mengambil bahagian dalam inisiatif ini," katanya.

Dia berkata kementerian menyasarkan untuk memberi perhatian khusus untuk memperluaskan IPR ke 20 daerah termiskin di negara ini seperti Pitas, Kudat dan Kota Marudu di Sabah, Jeli, Kuala Krai, Bachok di Kelantan, dan Besut dan Marang di Terengganu. - mkMaklumat lanjut Inisiatif Pendapatan Rakyat


Daftar sekarang Insiatif Pendapatan Rakyat
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan
panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo
nucleus-token-banner-2
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan