Thursday, 18 August 2022

Najib Razak Arah Husni Hanadzlah Jangan Campur Tangan

Najib Razak Arah Husni Hanadzlah Jangan Campur Tangan  | Najib beritahu bekas menteri Kewangan II jangan campur tangan dalam SRC, 1MDB: DPP

12.52 tengah hari: Timbalan Pendakwa Raya V Sithambaram berhujah bahawa Najib Razak memberi amaran kepada menteri kewangan II Ahmad Husni Mohamad Hanadzlah ketika itu supaya tidak campur tangan dalam urusan melibatkan SRC dan 1MDB.

Pendakwa raya memberitahu mahkamah persekutuan bahawa cara perayu menguruskan kedua-dua entiti yang dimiliki sepenuhnya oleh Menteri Kewangan Diperbadankan (MOF Inc) itu adalah bersifat kuku besi.

DPP merujuk kepada keterangan Husni selaku saksi pendakwaan ke-56 semasa perbicaraan kes SRC di Mahkamah Tinggi.

DPP: Boleh dikatakan Najib yang urus SRC

Najib Razak Arah Husni Hanadzlah Jangan Campur Tangan 

12.31 tengah hari: Timbalan Pendakwa Raya V Sithambaram berkata Najib Razak selaku perdana menteri dan menteri kewangan boleh dikatakan menguruskan SRC, syarikat milik penuh Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD).

DIa berkata ia dapat dilihat menerusi tindakan Najib mengeluarkan minit SRC, antaranya berhubung peguam mana yang perlu dilantik untuk mewakili syarikat dan akaun bank mana yang perlu dibuka.

DPP: 14 cek dimasukkan ke akaun Najib

12.26 tengah hari: Timbalan Pendakwa Raya V Sithambaram berkata terdapat konflik kepentingan yang dilakukan Najib apabila sejumlah RM42 juta masuk ke akaunnya antara Disember 2014 dan Februari 2015.

Dalam penghujahannya, dia berkata 14 cek yang dikeluarkan oleh perayu, iaitu Najib, adalah untuk manfaat peribadi, seperti membeli jam tangan mewah.

Najib Razak Arah Husni Hanadzlah Jangan Campur Tangan 

Katanya, berlaku konflik kepentingan dengan mengambil kira kedudukan Najib selaku perdana menteri dan menteri kewangan ketika itu, dengan Menteri Kewangan Diperbadankan (MKD) adalah pemilik penuh SRC.

Najib menggunakan kuasanya untuk memastikan wang tersebut dikeluarkan dari akaun SRC dan masuk ke akaunnya. - mk

BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan


panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan