Thursday, 19 May 2022

Jabatan Perdana Menteri Melakukan Kesilapan Lagi?

Jabatan Perdana Menteri Melakukan Kesilapan Lagi? | Persoalan dibangkitkan sama ada penganalisis politik dan pensyarah Kamarul Zaman Yusoff telah dilantik sebagai pegawai khas kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob atau sebaliknya.

Ini susulan hantaran oleh Pejabat Perdana Menteri (PMO) yang mengaitkannya sebegitu semasa mempromosikan simposium mengantarabangsakan bahasa Melayu, pagi tadi.

Di kedua-dua Facebook dan Twitter, PMO meletakkan jawatan Kamarul Zaman sebagai pegawai khas PM.

PMO ialah penganjur bersama simposium itu, yang akan dilancarkan oleh Ismail Sabri pada Ahad ini, dan berlangsung sehingga Selasa.

Bagaimanapun, tidak lama selepas Malaysiakini menghubungi Kamarul Zaman untuk mendapatkan butiran mengenai skop tugasnya dan bila dia dilantik, ciapan itu dipadamkan, manakala hantaran di Facebook pula telah disunting.

Jabatan Perdana Menteri Melakukan Kesilapan Lagi? 

Kapsyen dan hataran di Facebook kini menyebut pensyarah itu sebagai pengarah simposium.

Walau bagaimanapun, sejarah suntingan hantaran masih menunjukkan jawatannya sebagai pegawai khas.

Sementara itu, catatan di Facebook oleh kerajaan negeri Melaka pula masih menyebutnya sebagai pegawai khas perdana menteri.

Buat masa ini, nama Kamarul Zaman tidak disenaraikan dalam direktori pegawai PMO.

Malaysiakini telah menghubungi PMO untuk mendapatkan penjelasan lanjut.

Ketika dihubungi, Kamarul Zaman memberitahu bahawa poster yang dimuat naik oleh PMO mempunyai sedikit kesilapan.

"Ya, ia adalah poster yang salah," katanya.

Bagaimanapun, apabila diminta mengesahkan sama ada dirinya memegang sebarang jawatan dalam PMO atau tidak sebagai pegawai atau penasihat Ismail Sabri, dia menjawab ciapan PMO itu telah dipadamkan.

Kamarul Zaman terus tidak menjawab apabila soalan yang sama diajukan kepadanya.

Jabatan Perdana Menteri Melakukan Kesilapan Lagi? 

Tidak jelas sama ada dia masih berkhidmat sebagai pensyarah kanan di pusat kajian antarabangsa Universiti Utara Malaysia.

Sebelum ini pada 2020, dia pernah disenaraikan sebagai pegawai khas kepada menteri perladangan dan komoditi, Khairuddin Aman Razali.

Bagaimanapun, katanya dia tidak menerima tawaran itu dan mendakwa penyenaraian namanya itu adalah satu kesilapan.

Kamarul Zaman mungkin diingati kerana menjadi antara pengkritik paling lantang DAP, dan berdepan banyak kes dengan parti itu di mahkamah.

Membawa bahasa Melayu ke persada antarabangsa adalah impian bagi Ismail Sabri, dengan kerajaannya mengarahkan pegawai awam untuk menggunakan bahasa kebangsaan berbanding bahasa Inggeris apabila berucap di acara antarabangsa.

Berita Harian melaporkan, simposium minggu depan itu bertujuan menyediakan input bagi membantu kerajaan merangka pelan tindakan memperkasa bahasa Melayu itu.

Jabatan Perdana Menteri Melakukan Kesilapan Lagi? 

Terdapat 70 pakar bahasa dari Malaysia, Asean, dan antarabangsa yang akan mengambil bahagian dalam aktiviti seperti membentangkan kertas kerja tentang cara menggunakan bahasa Melayu secara global.

Peserta antarabangsa termasuk mereka dari 15 negara dari Amerika Syarikat, Australia, Korea Selatan, China, Rusia, Perancis, Belanda, Brunei, dan Singapura. - mk
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan


panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

1 comment:

  1. everything about YIP KUM FOOK who is a lawyer in Taman Desa Jaya, Kepong, Kuala Lumpur, that we want to send a letter to the Sultan of Selangor about giving the title of Datuk to the wrong person like YIP KUM FOOK, because this person is very evil in Kepong, he disturbs the monks and deceives the Myanmar monk’s money and etc.

    we NGO need to remove this guy from the community because this guy is in the community so bad name if anyone doesn't trust us and anyone can ask someone in Kepong, they will answer for you

    who is close friends with him, soon a problem arises because this man eats friends and cheating friends, YIP KUM FOOK (MCA GOMBAK) thinks only about money, that he had a lot of money but his character could not change what had been done badly in the past

    sharing by ah foo, Klang

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan