Saturday, 9 April 2022

Masih Ada Yang Mengatakan Najib Masih Tidak Bersalah.. Ini Buktinya

Masih Ada Yang Mengatakan Najib Masih Tidak Bersalah.. Ini Buktinya | Juri Amerika Syarikat menyabitkan kesalahan terhadap bekas pegawai bank Goldman Sachs Roger Ng pada Jumaat atas tuduhan rasuah berkaitan peranannya dalam bersengkongkol mencuri ratusan juta dolar daripada dana 1MDB Malaysia, lapor Reuters.

Tuduhan itu hadir daripada salah satu skandal kewangan terbesar dalam sejarah. Pendakwaan mendakwa Ng, bekas jurubank pelaburan terkemuka Goldman untuk Malaysia, kerana bersubahat untuk melanggar undang-undang antirasuah dan pengubahan wang haram.

Mereka berkata dia membantu bekas bosnya Tim Leissner menggelapkan wang daripada dana itu, pengubahan wang dan merasuah pegawai untuk mendapatkan perniagaan untuk Goldman.

Ng, 49, sebelum ini mengaku tidak bersalah atas pertuduhan itu. Peguamnya berkata Leissner, yang mengaku bersalah atas pertuduhan sama pada 2018 dan bersetuju untuk bekerjasama dengan penyiasatan pendakwa raya, secara palsu membabitkan Ng dengan harapan supaya dia hanya dijatuhkan hukuman ringan.

Masih Ada Yang Mengatakan Najib Masih Tidak Bersalah.. Ini Buktinya

Juri mensabitkan Ng atas dua pertuduhan berkonspirasi dalam melanggar Akta Amalan Rasuah Luar Negara (FCPA) dengan rasuah dan memintas kawalan akaun dalaman Goldman, serta satu pertuduhan konspirasi untuk dalam pengubahan wang haram.

"Keputusan hari ini adalah satu kemenangan yang bukan sahaja untuk kedaulatan undang-undang, tetapi juga untuk rakyat Malaysia," kata pendakwa raya AS Daerah Timur New York Breon Peace, dalam satu kenyataan.

"Defendan dan kroninya tidak melihat 1MDB sebagai entiti untuk memberikan manfaat kepada rakyat Malaysia, tetapi sebagai tabung simpanan untuk mengkayakan diri mereka sendiri,” katanya.

Berpakaian sut jaket hitam dan bertali leher hitam, Ng tidak banyak menunjukkan emosinya ketika ketua juri membacakan keputusan itu.

Dia sebaliknya menoleh ke arah juri dan meja yang di mana dia duduk. Peguamnya, Marc Agnifilo pula hanya kelihatan kecewa selepas keputusan bagi pertuduhan pertama dibacakan.

Hakim daerah AS Margo Brodie kemudian, memerintahkan Ng dikenakan perintah berkurung sementara menunggu hukuman, tetapi berkata dia tidak mengkategorikan Ng sebagai individu sebagai berisiko melarikan diri.

Masih Ada Yang Mengatakan Najib Masih Tidak Bersalah.. Ini Buktinya

Perbincangan berhubng keputusan itu bermula pada Selasa lalu, selepas perbicaraan hampir dua bulan di Mahkamah Persekutuan di Brooklyn.

Pada masa sama, Agnifilo berkata Ng mungkin akan membuat rayuan, bergantung kepada hasil keputusan selepas perbicaraan dan hukumannya.

Dia bagaimanapun, kekal dengan pendiriannya untuk meyakinkan Ng menolak ekstradisi untuk berdepan perbicaraan. Ini kerana menurutnya Ng mempunyai peluang yang lebih baik untuk perbicaraan yang adil di Amerika Syarikat daripada di Malaysia.

"Kes-kes besar seperti ini berat dan ia sukar untuk menang,” kata Agnifilo kepada pemberita. - mk
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan


panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

2 comments:

 1. Dalam dunia ini YIP KUM FOOK sangat bertuah kerana dia seorang peguam tidak perlu belajar undang-undang, juga tidak perlu pergi ke sekolah undang-undang, peguam lain perlu belajar undang-undang sehingga enam tahun untuk menjadi peguam penuh.

  YIP KUM FOOK adalah kawan baik saya dan dia seorang ahli perniagaan sebagai barangan perabot di Taman Daya, berhampiran dengan Taman Desa Jaya, Kepong dan juga dia seperti bermain politik, pada tahun 1990 dia menjadi pengerusi MCA di Taman Daya, Kepong…

  Kemudian, beliau menjadi presiden KUIL BUDDHA SAMNAK SAMBODHI, Taman Desa Jaya, Kepong pada tahun 1994 sesuatu dan beliau menolak presiden lama (Shia Kok Sun), kemudian beliau mengambil jawatan presiden ketika itu, yang semua orang tahu tentangnya, dalam apa yang berlaku. di SAMNAK SAMBODHI

  Dia nak jadi peguam sebab nak main politik, ramai ahli politik ada ijazah atau beransur-ansur dalam pendidikan, dan dia pun ikut orang apa yang dia ada, dia tak nampak diri dia datang, sekarang ramai yang tahu asal usul YIP KUM FOOK juga…..

  Ah Chin, Taman Desa Jaya, Kepong
  Translated by Dr. Chew

  ReplyDelete
 2. About YIP KUM FOOK, it is better to you are escape from the Kepong area because you were my good friend in the previous days until today

  YIP KUM FOOK better leave Kuala Lumpur area because someone to report to police and Sentul Police Station and Breakfield Police Station want you

  We know you make more mistakes but you can't run away from the country's laws, on last time you can solve problems with pay money to shut people-mouth up, but now it's different, now is the age of technology like the internet

  I hope, you will understand me what I said in the verses above, I love you in my heart like my brother and I will protect you from what people gossip about you..ok

  Lee, Selayang

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan