Friday, 11 February 2022

Umno Kalah PRU14 Menjadi Punca Ketidakstabilan Politik?

Umno Kalah PRU14 Menjadi Punca Ketidakstabilan Politik?  | Kerjasama politik pelbagai parti sukar diramal sehingga menyebabkan ketidakstabilan dalam sistem politik serta tampuk pemerintahan negara.

Rakyat tentunya dapat menilai sendiri kesan Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU-14) yang dimenangi Pakatan Harapan (PH) dianggotai Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu), PKR, DAP dan Parti Amanah Negara (Amanah) serta disokong Parti Warisan Sabah (Warisan).

Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO, Datuk Seri Mohd. Sharkar Shamsudin berkata, hanya 22 bulan kerajaan PH mampu bertahan apabila berlaku krisis politik sehingga menyebabkan berlaku perubahan kerajaan pada peringkat Persekutuan dan sebahagian negeri.

“Selepas itu, kerajaan Perikatan Nasional (PN) juga diangggotai pelbagai parti politik pula mengambil alih pemerintahan negara, namun ia juga tidak mampu bertahan lama hanya 17 bulan.

“Sebelum itu, wujud kerjasama politik, iaitu Muafakat Nasional (MN) antara UMNO dan Pas demi kepentingan Melayu/Islam. Namun ia juga tidak mampu untuk bekerjasama mewujudkan kestabilan,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Umno Kalah PRU14 Menjadi Punca Ketidakstabilan Politik?  

Mohd. Sharkar berkata, jika dilihat pengalaman lalu, Barisan Nasional (BN) yang ditunjangi UMNO merupakan satu-satunya gabungan politik yang terbukti berupaya membawa kestabilan dan kemakmuran negara.

Katanya, kemakmuran, kemajuan dan hidup aman damai rakyat berbilang kaum bukti kejayaan BN mentadbir negara ini dengan baik selama lebih 60 tahun.

Cuma katanya, pada PRU-14 lalu rakyat telah menghukum BN dan tentunya parti itu khususnya UMNO menerima keputusan rakyat lalu memperbaiki segala kelemahan, keburukan lantaran kelekaan serta kelalaian diri sendiri.

“Menjelang PRN Johor pada 12 Mac ini, rakyat Johor tentukan bijak membuat pilihan terbaik bagi mewujudkan kestabilan di negeri berkenaan.

“Sebelum ini, kerajaan Johor dalam keadaaan cacamarba apabila hanya memiliki majoriti tipis dengan 28 kerusi berbanding 27 kerusi di blok pembangkang, berikutan kematian Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Kempas, Allahyarham Datuk Osman Sapian.

“Kerajaan negeri Johor juga tertekan dalam keadaan politik yang tidak stabil. Kita tahu bahawa negara kita pun, kerajaan Keluarga Malaysia pada ketika ini mempunyai kombinasi pelbagai parti dan dilihat ia tidak begitu kondusif dan tidak stabil,” katanya.

Umno Kalah PRU14 Menjadi Punca Ketidakstabilan Politik?

Beliau berkata, menjelang PRN Johor kali ini, dapat dilihat kerapuhan atau berpecahnya PH apabila membenarkan PKR menggunakan logo sendiri.

“Keputusan tersebut secara jelas menunjukkan perpecahan dalam PH terutama selepas gabungan itu kalah teruk pada PRN Melaka, 20 November 2021.

“PRN Johor formula terbaik mendapatkan kestabilan politik dan rakyat Johor tentunya bijak menilai parti mana pilihan mereka untuk kestabilan hakiki,” katanya. - utusan
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan
banner-4-peluang-jana-pendapatan-pasif-buat-passive-income-bagaimana-menjana-income-pasif-secara-selamat-bersama-b4u-trades
panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan