Tuesday, 22 June 2021

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang?

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang? | Satu lagi projek perlombongan sedang menunggu kelulusan daripada Jabatan Alam Sekitar untuk menggali bijih besi di kawasan hutan simpan yang sudah dinyahwartakan di Kuala Tembeling, Jerantut, Pahang.

Projek berkenaan mempunyai dua persamaan dengan operasi perlombongan kontroversi di Tasik Chini yang dilaporkan sebelum ini - kedua-duanya berkaitan kerabat diraja Pahang dan telah melantik Golden Prosperous Resources Sdn Bhd sebagai kontraktor.

Menurut laporan penilaian kesan alam sekitar (EIA) yang dikeluarkan untuk pameran awam pada akhir bulan lalu, projek di Kuala Tembeling itu melibatkan keluasan tanah 60.75 hektar, bersamaan sekitar 113 padang bola.

Tapak projek itu akan memberi kesan terhadap kawasan hutan Central Forest Spine, yang akan ditebang dan digali jika EIA diluluskan.

Cental Forest Spine (CFS) merupakan gugusan kompleks hutan yang diklasifikasi dalam Rancangan Fizikal Negara (RFN) sebagai kawasan sensitif alam sekitar di Semenanjung Malaysia yang mempunyai nilai ekosistem dan jumlah hidupan liar yang tinggi.

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang?

Kawasan CFS ini merentasi lapan buah negeri iaitu Kedah, Perak, Kelantan, Terengganu, Pahang, Johor, Negeri Sembilan dan Selangor.

Ia terdiri dari empat kompleks hutan utama iaitu Banjaran Titiwangsa-Banjaran Bintang-Nakawan, Taman Negara-Banjaran Timur, Pahang Tenggara, Chini dan Tasik Bera, dan Taman Endau Rompin- Rizab Hidupan Liar Kuang.

Tapak projek itu terletak di tengah-tengah Hutan Simpan Som merupakan habitat rayau yang terkenal untuk beberapa hidupan liar dilindungi, seperti Tapir Asia, Gajah Asia, Beruang Matahari Malaya, dan Harimau Malaya yang terancam teruk.

Menurut laporan EIA, projek ini akan "memberi kesan secara signifikan, kekal, dan tidak dapat dipulihkan" terhadap habitat hidupan liar tersebut.

Perkara ini akan terjadi di kawasan itu walaupun dilakukan pemulihan dan penambakan selepas aktiviti perlombongan selesai.

Pajakan lombong milik kerabat diraja Pahang

Laporan EIA menyatakan pajakan perlombongan untuk Lot 15523 dimiliki Tengku Nong Fatimah Sultan Ahmad Shah, adik kepada Yang di-Pertuan Agong dan Sultan Pahang Al-Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Golden Prosperous Resources dilantik oleh Tengku Nong Fatimah melalui Sutera Manja Sdn Bhd.

Data daripada Suruhanjaya Syarikat Malaysia (CCM) menunjukkan Tengku Nong Fatimah sebagai pemegang saham terbesar Sutera Manja, dengan pegangan 70 peratus kepentingan dalam firma itu.

Sementara itu, tiga pemegang saham lain masing-masing memegang 10 peratus saham. Ketiga-tiganya ialah anggota kerabat diraja Pahang.

Bagi Golden Prosperous Resources, data CCM menunjukkan syarikat tersebut didaftarkan pada tahun 2014 sebagai syarikat "perlombongan dan perdagangan bauksit".

Setelah Indonesia berhenti mengeksport bauksit pada 2014, industri perlombongan bauksit di Malaysia telah berkembang pesat, mengisi jurang permintaan dalam pasaran.

Gambar fail, lombong bauksit di Kuantan.

Kegiatan perlombongan bauksit di Kuantan, Pahang yang meluas sebelum ini telah menimbulkan kebimbangan terhadap pencemaran udara dan air.

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang?

Pada 2016, kerajaan persekutuan campur tangan serta melarang perlombongan dan eksport bauksit. 

Larangan itu ditarik kembali pada tahun 2019 setelah prosedur operasi standard (SOP) yang lebih ketat ditetapkan oleh kerajaan persekutuan.

Ketika dihubungi, Golden Prosperous Resources berkata isu-isu mengenai pemuliharaan dan perlindungan hidupan liar telah dinyatakan dengan jelas oleh perunding profesional mereka dalam laporan EIA.

"Laporan EIA yang dipamerkan secara teliti dan dihantar ke Jabatan Alam Sekitar untuk kelulusan. 

"Pelaksanaan bagi operasi melombong ini akan dipantau oleh pihak kerajaan dari semasa ke semasa," kata syarikat itu ringkas dalam jawapan bertulis kepada Malaysiakini.

Pajakan perlombongan tamat Julai ini

Perlu diperhatikan, pajakan perlombongan yang dipegang oleh Tengku Nong Fatimah hanya sah selama dua tahun.

Dokumen lampiran dalam EIA menunjukkan pajakan telah diluluskan pada 25 Julai 2019, dan dijangka akan berakhir pada 24 Julai 2021.

Bagaimanapun, mengikut garis masa pelaksanaan projek, pembersihan tapak akan bermula pada bulan Ogos 2021 sebelum memulakan operasi perlombongan. Pasca pemulihan dijadualkan berakhir pada bulan Jun 2023.

Dengan kata lain, walaupun lesen perlombongan yang ada akan berakhir pada bulan Julai tahun ini, rancangan perlombongan bijih besi hanya akan bermula sebulan kemudian pada bulan Ogos.

Untuk rekod, tanah dan perlombongan berada di bawah bidang kuasa kerajaan negeri, jadi pajakan perlombongan diluluskan oleh kerajaan negeri Pahang.

Nyah warta status hutan simpan

Tapak projek seluas 60.75 hektar itu merupakan sebahagian dari Hutan Simpan Som, yang juga merupakan bahagian dari hutan dilindungi Central Forest Spine yang dikategorikan sebagai "kawasan sensitif terhadap alam sekitar" dalam Rancangan Fizikal Negara (RFN).

Walaupun begitu, kerajaan negeri Pahang pada 18 Jun 2019, mengeluarkan kawasan tanah projek berkenaan dari Hutan Simpan Som melalui pewartaan. 

Tapak lombong yang dicadangkan kini menjadi sebidang "tanah negeri" dan bukan lagi hutan simpan.

Kategori guna tanah di tapak projek sekarang adalah 'hutan'.

Walau bagaimanapun, guna tanah semasa masih belum diubah dalam Rancangan Tempatan Daerah Jerantut 2011-2020 yang telah diwartakan.

Menurut laporan EIA, rancangan tempatan semasa menyatakan bahawa penggunaan tanah di tapak projek masih disenaraikan sebagai "hutan."

Hutan semula jadi di Semenanjung Malaysia telah dikurangkan secara beransur-ansur dan semakin buruk sejak beberapa dekad lalu sebagaimana yang ditunjukkan dalam grafik di bawah yang diambil daripada Rancangan Fizikal Negara 2.

Kawasan hutan perlindungan di Semenanjung Malaysia merosot sejak berdekad lalu.

Ketika hutan diteroka untuk dibuat jalan, ladang atau projek lain, habitat semula jadi hidupan liar terpecah-pecah menjadi serpihan.

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang?

Ini membawa kepada lebih banyak konflik antara haiwan liar dan manusia.

Contohnya, harimau dan gajah mungkin masuk ke kawasan kebun atau kawasan perumahan manusia. 

Tapir, kera, monyet, dan hidupan liar lain mungkin terbunuh oleh kenderaan bermotor ketika habitat mereka dibuat jalan raya.

Laporan EIA menekankan pembukaan tanah hutan untuk aktiviti perlombongan boleh menyebabkan kesan langsung dan tidak langsung terhadap hidupan liar kerana "kehilangan total" habitat.

Gambar fail, harimau maut dilanggar.

"Untuk hidupan liar bersaiz besar dan sederhana, mereka terpaksa melarikan diri ke habitat lain yang tersedia atau kawasan hutan berdekatan untuk mencari makan dan berteduh. 

"Untuk mamalia kecil, kawasan makan mereka akan hilang secara kekal.

"Bagi projek perlombongan ini, memandangkan kebanyakan kawasan kerja dan kawasan perlombongan yang dicadangkan berada di kawasan Hutan Simpan Som, dampaknya akan sangat besar," kata laporan itu.

Menurut Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010, haiwan liar yang terancam dan dilindungi dikategorikan kepada dua tahap perlindungan - dilindungi dan dilindungi sepenuhnya.

Tapir dikenalpasti mendiami Hutan Som.

EIA untuk projek perlombongan meliputi tinjauan dan rakaman keadaan alam sekitar di situ.

Pasukan penyelidik menyenaraikan spesies yang dilindungi sesuai dengan Akta Pemuliharaan Hidupan Liar 2010, serta Daftar Merah Haiwan Terancam untuk Semenanjung Malaysia dan juga Senarai Merah Spesies Terancam oleh International Union for Conservation of Nature (IUCN).

Hutan Simpan Dijadikan Projek Perlombongan Ada Kaitan Kerabat Pahang?

Tinjauan itu mencatatkan 15 mamalia yang dilindungi sepenuhnya dan 11 mamalia yang dilindungi di kawasan itu.

15 mamalia yang dilindungi sepenuhnya ialah Gajah Asia, Tapir Asia, Beruang Matahari Malaya, Harimau Malaya, Harimau Kumbang (Panthera pardus), Harimau Dahan (Neofilis nebulosa), Kucing Batu (Prionailurus bengalensis), Tupai Muncung Bsar, Ungka Tangan Putih, Kerawak Hitam (Ratufa bicolor), Kerawak Putih-Kuning (Ratufa affinis), Tupai Gading, Musang Jebat (Viverra zibetha), Bambun Ekor Pendek (Cerpelai Herpestes brachyurus) dan Rusa Sambar. - mk




BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..



                                                                                Iklan
banner-4-peluang-jana-pendapatan-pasif-buat-passive-income-bagaimana-menjana-income-pasif-secara-selamat-bersama-b4u-trades
panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo




No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan