Thursday, 8 April 2021

Ketua Pesuruhjaya SPRM Dedah Punca Kontrak Kartel Berleluasa

Ketua Pesuruhjaya SPRM Dedah Punca Kontrak Kartel Berleluasa | Ketua Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki berkata, tidak mungkin ketua jabatan kerajaan tidak menyedari terdapat sebilangan kakitangan mereka mengambil rasuah daripada kartel yang memonopoli tender kerajaan.

Dalam temu bual bersama program Trio On Point NTV7 beliau berkata, banyak kontraktor perniagaan mendakwa mereka melaporkan perkara itu kepada jabatan kerajaan sebelumnya.

Azam menambah bahawa ketua jabatan cenderung untuk menutup mata terhadap kesalahan kakitangan dan masalah etika bagi melindungi reputasi jabatan mereka.

“Saya rasa mungkin ada kekurangan pemantauan dalam operasi. Ketua jabatan dan penyelia sebenarnya harus memantau kakitangannya,” katanya.

Awal minggu ini, SPRM menahan tujuh orang dalam sindiket yang dilaporkan menguasai lebih 150 syarikat yang memonopoli projek kerajaan bernilai RM3.8 bilion. Tujuh yang ditangkap, termasuk ketua sindiket berusia 47 tahun.

Azam berkata, langkah SPRM seterusnya adalah merampas harta benda dan aset mereka dan mengembalikannya kepada rakyat.

Ketua Pesuruhjaya SPRM Dedah Punca Kontrak Kartel Berleluasa

Mengulas mengenai siasatan kes, beliau berkata, SPRM pertama kali mendengar sindiket itu melalui risikan sendiri dan maklumat daripada orang ramai.

Ketua sindiket itu dikatakan menguasai lebih 150 syarikat dan menggunakannya untuk mengemukakan tender di kementerian dan agensi.

Ketua sindiket juga didapati akan mengupah orang lain sebagai pengarah syarikat.

“Kartel tersebut telah beroperasi sejak 2014 dan hingga kini dan dianugerahkan 345 tender bernilai RM3.8 bilion,” kata sumber kepada FMT.
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan
banner-4-peluang-jana-pendapatan-pasif-buat-passive-income-bagaimana-menjana-income-pasif-secara-selamat-bersama-b4u-trades
panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan