Thursday, 25 March 2021

Punca Pulau Pinang Tidak Membayar Air Mentah Ke Kedah Tersebar

Punca Pulau Pinang Tidak Membayar Air Mentah Ke Kedah Tersebar | Ketua Menteri Pulau Pinang Chow Kon Yeow memberi amaran mengambil tindakan undang-undang dan mengemukakan bantahan rasmi kepada kerajaan pusat bagi menyelesaikan kemelut air mentahnya dengan Kedah.

“Sekiranya menteri besar kedah ini berpendapat bahawa beliau sewenang-wenangnya dapat melaksanakan projek di Kedah yang secara langsung mengancam bekalan air di Pulau Pinang, beliau silap.

“Sekiranya projek beliau memberi kesan buruk kepada Pulau Pinang, kita akan bertindak segera untuk menghentikannya serta-merta,” katanya.

Chow mengulas kenyataan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor yang akan melaksanakan projek Takungan Air Pinggiran Sungai (Taps) pada tahun ini.

Punca Pulau Pinang Tidak Membayar Air Mentah Ke Kedah Tersebar

Chow juga berkata dia mempertimbangkan untuk mengusulkan bantahan untuk dibahaskan di parlimen atau mendapatkan injunksi mahkamah untuk menghentikan projek itu.

Sanusi pernah menyatakan kesediaan untuk bersemuka di mahkamah berhubung isu itu bagaimanapun berkata pihaknya masih membuka ruang kepada Pulau Pinang untuk menyelesaikan perkara tersebut secara timbang tara.

Kedah sedang merancang beberapa projek yang dijangka memberi impak terhadap aliran air Sungai Muda yang pada masa ini menjadi sumber air mentah Pulau Pinang.

Dilaporkan, projek-projek tersebut untuk menakung air bagi menstabilkan paras air Sungai Muda sewaktu musim kemarau.

Sanusi juga membayangkan kemungkinan Pulau Pinang terpaksa menggunakan “air selut” jika mereka berkeras enggan membayar caj air mentah kepada Kedah.

‘Perlu persetujuan kerajaan pusat’

Bagaimanapun, Chow memberitahu bahawa semua skim berkaitan air yang dicadangkan Kedah turut tertakluk kepada kelulusan oleh kerajaan persekutuan.

“Berkemungkinan Kedah juga mungkin memerlukan dana Persekutuan, dalam bentuk pinjaman atau geran untuk menjalankan projek berkaitan air.

Punca Pulau Pinang Tidak Membayar Air Mentah Ke Kedah Tersebar

"Oleh itu, Menteri Besar Kedah boleh mencadangkan, tetapi kerajaan persekutuan dan/atau undang-undang negara boleh melupuskannya.

“Secara ringkasnya, Kedah tidak boleh menjalankan projek yang melibatkan Ulu Muda yang tidak sah atau tidak dipersetujui oleh kerajaan persekutuan," katanya.

Sementara itu, katanya, tiada keperluan bagi Pulau Pinang membayar caj air mentah.

"Sejak tahun 1973, Pulau Pinang secara sah mengabstrak air mentah dari Sungai Muda tanpa membayar Kedah. Tiada pembayaran yang berlaku kerana tidak ada alasan perundangan yang bagi Pulau Pinang membayar Kedah.

"Pulau Pinang tidak pernah menandatangani sebarang perjanjian, MoU (perjanjian persefahaman) atau kontrak untuk membayar Kedah," katanya. - mk
BERMINAT? BERIKLAN DI WEB ADDIN. SILA KLIK LINK DIBAWAH..                                                                                Iklan
banner-4-peluang-jana-pendapatan-pasif-buat-passive-income-bagaimana-menjana-income-pasif-secara-selamat-bersama-b4u-trades
panduan-lengkap-rahsia-bagaimana-jana-income-yang-lumayan-dari-rumah-guna-handphone-je-dengan-jadi-penjual-ebook 
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo
1 comment:

 1. Halo semuanya

  Nama saya Ahamad Faudzi Abd dari MALAYSIA. Saya mengalami trauma keuangan karena saya ditipu dan ditipu oleh banyak perusahaan pinjaman online dan saya pikir tidak ada hal baik yang bisa keluar dari transaksi online tetapi semua keraguan saya segera hilang dan hilang ketika teman saya pertama kali memperkenalkan saya ke perusahaan ALL GLOBAL HADIAH PINJAMAN, saya pikir itu akan tetap menjadi permainan curang yang sama, tetapi teman saya meyakinkan saya, dan saya juga melihat kesaksian orang lain, saya harus memaksakan diri untuk mengikuti semua proses, pada kejutan terbesar saya setelah memenuhi semua persyaratan, saya mendapat pinjaman RM 5.000.000 di rekening bank MUAMALAT saya Ketika saya diberitahu di telepon saya, saya tidak pernah percaya, ternyata saya bergegas ke bank untuk memastikan bahwa itu benar dan nyata, dan pinjaman itu ada di akun, saya menariknya tanpa komplikasi dan menginvestasikannya dalam bisnis saya Venture.

  Jika Anda menginginkan pinjaman hari ini untuk bisnis dan untuk memulai kehidupan, perusahaan, dan kontrak besar Anda, Silakan hubungi SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBAL di email mereka di bawah ini.
  Email ............. allglobalgrantloan@gmail.com

  Dan jika Anda menginginkan informasi yang benar dari saya, maka Anda dapat menghubungi saya di email pribadi saya (aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com)

  Saya adalah seorang PENGEMUDI TRUK biasa, tetapi sekarang saya memiliki TRUK dan saya menjadi pemasok besar, saya jamin semua bahwa Anda akan mendapatkan pinjaman dari PERUSAHAAN yang baik ini.

  PERUSAHAAN: SEMUA PINJAMAN HIBAH GLOBALmail: allglobalgrantloan@gmail.com
  Telp ............. +1(301)971-4445
  e_mail .......... [aahamadfaudziabdlatif5@gmail.com]

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan