Tuesday, 21 July 2020

Menteri Kewangan Mengakui Muhyiddin Silap Sebut Angka

Menteri Kewangan Mengakui Muhyiddin Silap Sebut Angka | Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz hari ini mengakui terdapat angka yang tidak tepat  yang disebutkan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dalam perutusan khasnya semalam.

Ia berhubung jumlah inisiatif bantuan terhadap pemandu pengangkutan awam.

“Mengenai nombor yang dipetik tadi dari ucapan yang amat berhormat perdana menteri, ada nombor yang kurang tepat

“Jadi saya percaya pembetulan akan diumumkan pejabat perdana menteri. Mungkin saya boleh beri nombor betul dalam Dewan,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Beliau berkata demikian apabila Saifuddin Nasution Abdullah (PH-Kuli Bandar Bharu) bertanya mengenai angka yang tidak tepat dalam ucapan tersebut.

Menteri Kewangan Mengakui Muhyiddin Silap Sebut Angka


Semalam, Muhyiddin berkata sebanyak 1.4 juta pemandu e-hailing menerima elaun sebanyak RM500 yang berjumlah RM34 juta.

Beliau juga berkata seramai 477,000 pemandu teksi, pemandu bas pelancong dan pemandu bas menerima wang tunai RM600 yang berjumlah RM28.8 juta.

Zafrul berkata, pembayaran RM34 juta kepada pemandu e-hailing tersebut adalah betul, tetapi jumlah penerima bagi bantuan tersebut adalah seramai 68,300 orang.

Bagi pembayaran kepada pemandu teksi, pemandu pelancong dan pemandu bas, pembayaran adalah sebanyak RM22.7 juta dengan jumlah penerimaan seramai 37,100 orang.

Menteri Kewangan Mengakui Muhyiddin Silap Sebut Angka


Zafrul berkata seramai 4,800 pemandu teksi masih belum menerima bantuan tersebut kerana belum memperbarui kad pemandu mereka.

Seramai 3,100 pemandu bas pelancong pula akan menerima bantuan mereka yang berjumlah RM1.98 juta esok.


Berminat beriklan di web Addin?
Klik link di bawah:-


Iklan
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadipanduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan