Friday, 8 May 2020

Larangan Liputan Kes Anak Zahid Hamidi

Kesatuan Kebangsaan Wartawan Malaysia (NUJ) hari ini menuntut penjelasan daripada badan kehakiman negara yang melarang wartawan dan petugas media membuat liputan di sidang mahkamah terbuka.

Merujuk, kes pendakwaan terhadap Nurulhidayah Ahmad Zahid dan suaminya Saiful Nizam, semalam kerana melanggar perintah kawalan pergerakan (PKP), Setiausaha Agung NUJ, Chin Sung Chew berkata, larangan itu seolah-olah menunjukkan tidak ada kebebasan media di negara ini.

“NUJ membantah larangan seumpama ini yang boleh menunjukkan bahawa Malaysia tidak mengamalkan kebebasan media yang sepatutnya apatah lagi ia berlaku di mahkamah yang menjadi lambang keadilan di negara ini.

“Malaysia adalah negara demokrasi dan media berperanan untuk melaporkan apa yang dilakukan oleh mahkamah dalam menjalankan tugas keadilan terhadap rakyatnya.

“Sehubungan itu, NUJ menggesa penjelasan daripada pihak mahkamah berhubungan larangan itu, memandangkan tiada sebarang alasan diberikan ketika wartawan diminta untuk tidak membuat liputan di mahkamah terbuka,” katanya.

Chin berkata, tindakan mahkamah semalam itu adalah salah satu cara menghalang tugas wartawan daripada bebas mendapatkan maklumat walaupun ia membabitkan anak ahli politik mahupun orang ternama.

Menurutnya, selagi wartawan tidak melanggar peraturan mahkamah, larangan tersebut boleh dianggap satu penindasan kepada tugas wartawan untuk mendapatkan berita.

“NUJ berharap supaya semua pihak lebih prihatin, bersikap profesional dan memahami tugas wartawan yang melaporkan untuk disalurkan kepada pengetahuan rakyat,” katanya.


Semalam, Nurulhidayah dan Saiful mengaku bersalah atas tuduhan melanggar Peraturan 3 (1) Peraturan Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah di Kawasan Tempatan Jangkitan) 2020.

Nurulhidayah adalah anak perempuan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi.

Beliau dan suaminya dituduh melakukan perjalanan dari Kajang ke Jabatan Alam Sekitar di Putrajaya pada jam 9 pagi 20 April, dan masing-masing didenda RM800 kerana kesalahan itu.

Undang-undang tersebut memperuntukkan denda maksimum RM1,000, penjara hingga enam bulan, atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan. - malaysiakini

Berminat beriklan di web Addin. Sila klik link di bawah..Iklan
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi
panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo
3 comments:

 1. Adakah anda memerlukan Pinjaman?
  Adakah anda mencari Kewangan?
  Adakah anda mencari Pinjaman untuk memperbesar perniagaan anda?
  Saya fikir anda telah sampai di tempat yang betul.
  Kami menawarkan Pinjaman dengan kadar faedah rendah.
  Orang yang berminat mesti menghubungi kami di
  Untuk maklum balas segera terhadap permohonan anda, Mohon
  balas e-mel ini di bawah sahaja.
  Aplikasi apa +918256953815
  ushaservicesonline@gmail.com
  Tolong, berikan kami Maklumat berikut sekiranya berminat.

  1) Nama Penuh: ………
  2) Jantina: ………
  3) Jumlah Pinjaman Diperlukan: ………
  4) Tempoh Pinjaman: ………
  5) Negara: ………
  6) Alamat Rumah: ………
  7) Nombor Mudah Alih: ………
  8) Pendapatan Bulanan: …………………
  9) Pekerjaan: ………………………
  ) Laman web mana yang anda ada di sini mengenai kami …………………

  Terima kasih dan salam mesra.
  ushaservicesonline@gmail.com
  +918256953815

  ReplyDelete
 2. Outstanding article, believe me the way you interact is literally awesome I do respect that so much. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates you make and as well take the advantage to share some vital information regarding the
  UNDETECTED FAKE BANK STATEMENTS FOR ONLINE VERIFICATION which many are not yet informed of. This is the UNDETECTED FAKE BANK STATEMENTS many Americans uses to get loans of all types, PPP loan, Auto loan, Mortgage loan etc approved within 24 to 48hours no matter your credit score. Not over demanding, I will also take the advantage to ask for your permission to join our 179.3k members TELEGRAM GROUP
  .As to share with us your ideas or any latest update on your blog.
  Thanks I am Scott from Globex, we are expecting you on our platform.

  ReplyDelete
 3. I have read Your Article and Learn a lot from it. I can Imagine the time it took to get all this expertise exposed . You can also look here to see where to easily get a FAKE BANK STATEMENT FOR EASY LOAN APPROVAL I've bookmark your site and furthermore include RSS. keep us refreshed all the time.

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan