Friday, 31 January 2020

Ramai Tak Tahu Minyak Zaitun Boleh Sembuhkan Gatal Di PahaCara Hilangkan Gatal Di Paha

Kulit Peha Gatal, Keras dan Hitam

"saya terasa malu apabila bersama suami..."

Doktor,


SAYA berusia 39 tahun, sudah berkahwin selama 12 tahun dan mempunyai dua orang anak. Masalah saya bermula selepas melahirkan anak kedua.


Saya mengalami kegatalan yang teramat sangat di pangkal paha berdekatan dengan alat sulit. Kegatalan melampau menyebabkan saya terpaksa menggaru sehingga melecet dan akhirnya menyebabkan kulit di bahagian peha itu menjadi keras, kasar dan hitam.


Bagaimanakah caranya untuk memulihkan kembali keadaan kulit di bahagian paha saya tersebut. Diharap doktor dapat membantu kerana saya terasa malu apabila bersama suami. Saya juga mengalami masalah keputihan. Kadang-kadang ia jernih tidak berwarna. Pada waktu lain pula berwarna kuning dan berbau. Saya tidak pernah berjumpa dengan doktor atas sebab malu.

- Kakak Maria, KL.

JAWAPAN


Masalah yang anda hadapi adalah akibat jangkitan pada vagina, terutamanya melibatkan jangkitan kulat.

Seseorang wanita yang sudah mula bersetubuh lebih kemungkinan mendapat infeksi kulat berbanding dengan wanita yang belum pernah bersetubuh.

Jangkitan kulat juga lebih ketara jika wanita berkenaan bertambah berat badan, terutamanya selepas melahirkan anak.

Jika pesakit menghidap kencing manis, jangkitan kulat mungkin susah dirawat jika penyakit kencing manis tidak dirawat dengan sewajarnya.

Bahagian kulit yang gatal, biasanya disebabkan oleh jangkitan kulat ini, jika digaru akan menjadi gelap dan keras.

Maka, krim yang sewajarnya perlu digunakan dan elakkan diri daripada menggaru. Masalah anda boleh dirawat dengan krim, pesari (ubat untuk diletakkan di vagina) atau ubat tablet makan untuk merawat kulat.

Juga elakkan menggunakan sabun sewaktu membasuh kemaluan, hanya gunakan air suam. Elakkan juga memakai pakaian ketat dan jika suami anda ada apa-apa tanda mengalami jangkitan kulat, ia juga perlu dirawat.

Cara berkesan bagi mengurangkan gatal paha atau peha ialah menggunakan krim minyak zaitun ozpure
Krim dan Sabun Ozpure Bagi Mengurangkan Gatal Pada Paha

Mereka yang gatal celah peha atau celah kangkang disyorkan mencuba menggunakan krim minyak zaitun yang dinamakan Ozpure. Ia bahan tanpa steriod dan mendapat kelulusan KKM. Klik pautan ini untuk lebih info atau membelinya:


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan