Saturday, 18 January 2020

Kadar Tol Dibekukan Kenaikan 20 Tahun

Kadar Tol Dibekukan Kenaikan 20 Tahun | Tempoh konsesi untuk semua lebuh raya Plus akan dilanjutkan selama 20 tahun dari 2038 ke 2058.

“Ini bagi memastikan Plus mampu menjalankan kegiatan penyelenggaraan dan operasi lebuh raya mereka tanpa bergantung kepada kerajaan,” kata Pejabat Perdana Menteri.

Bagaimanapun, kata pejabat itu, walaupun sebelum ini perjanjian konsesi memperuntukkan kenaikan kadar tol secara berperingkat, keputusan terbaru ini akan memastikan tiada kenaikan kadar tol sehingga tempoh konsesi tamat selama 38 tahun (2020-58).

“Tiada sebarang bayaran akan dibuat oleh kerajaan kepada Plus sebagai timbal balas berikutan pengurangan kadar tol tersebut,” katanya.

Kerajaan juga tidak lagi akan menanggung beban membayar pampasan kepada Plus - penjimatan yang dianggarkan sebanyak RM42 bilion sepanjang tempoh konsesi tersebut.

Pejabat perdana menteri juga berkata Plus kekal sebagai pengendali dan akan terus memegang aset dan liabiliti syarikat serta mengurus pembiayaan kos operasi dan penyelenggaraan.

Kadar Tol Dibekukan Kenaikan 20 Tahun


Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) kekal sebagai pemegang saham Plus.

“Kerajaan yakin keputusan ini akan memberi manfaat yang banyak kepada rakyat melalui pengurangan beban kadar tol, dan dalam masa yang sama membolehkan Plus untuk terus beroperasi dengan kedudukan kewangan yang baik.

“Penjimatan RM42 bilion kini boleh digunakan oleh kerajaan untuk inisiatif-inisiatif yang menguntungkan Rakyat.

“Pelaksanaan pengurangan kadar tersebut adalah tertakluk kepada kelulusan daripada pemegang saham Plus,” kata Pejabat Perdana Menteri.

Kadar Tol Dibekukan Kenaikan 20 Tahun


Kenyataan itu juga menyebut keputusan itu dibuat berdasarkan kajian lebih setahun dan pertimbangan menyeluruh pelbagai pihak termasuk Kementerian Kerja Raya, Kementerian Kewangan dan Kementerian Hal Ehwal Ekonomi.

Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 


Iklan
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi
panduan-jana-pendapatan-tambahan-dengan-lumayan-dengan-perniagaan-sosial-social-e-commerce-di-platform-fingo


1 comment:

  1. Khazanah Nasional Berhad (Khazanah) dan Kumpulan Wang Simpanan Pekerja(KWSP) kekal sebagai pemegang saham Plus. Khazanah dan KWSP bukan syarikat anak pembesar negara tetapi adalah hak anak-anak rakyat Malaysia. Semasa kempen PRU14 pemimpin-pemimpin dalam Pakatan Harapan sebenarnya tidak sekata mengenai penghapusan tol, ada yang terlebih kempen dan ada yang tidak setuju dengan alasan dan fakta tersendiri. Pemimpin BN sendiri menyuarakan tidak setujunya jika bayaran tol dihapuskan, alasan mereka bahawa kutipan bayaran tol penting sebagai dana pengurusan dan penyelenggaran lebuhraya yang memerlukan jumlah yang besar. Saya fikir apa yang diusahakan oleh kerajaan PH adalah jalan tengah dan saya berlapang dada.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan