Thursday, 14 November 2019

Rahsia Isteri Mendapatkan Harta Sepencarian Tanpa Turun Naik Mahkamah


Semasa bahagia semuanya indah, tidak pernah terfikir kehancuran rumah tangga, tidak pernah terfikir sengsara menyara anak kecil dan masih bersekolah. 

Tip yang wajib diketahui oleh semua isteri.

Rahsia Mendapatkan Harta Sepencarian Tanpa Tuntutan di Mahkamah

Isteri Ada Hak Ke Atas Sepencarian ?

Penceraian Adalah Satu Penyeksaan Kepada Isteri dan Anak-Anak

Penceraian biasanya satu adalah satu bencana kepada isteri dan anak-anak. Penceraian ialah satu kehilangan. Hilang hak memiliki harta yang dicari bersama suami. Dan mungkin terputus kasih sayang dengan anak dan mertua.

Kebiasaan isteri akan membawa kes ke mahkamah syariah bagi menuntut harta sepencarian. Belum tentu dapat, kerana ia bergantung kepada pembuktian di mahkamah.

Jika dapat, biasanya setakat 30% daripada harta suami. Itu belum mengambil kira kos melantik peguam dan masa turun naik mahkamah. Kesian kan?


Biarkan Suami Berpoligami

Poligami boleh menyebabkan hak isteri pertama terhadap harta suami hilang. Biasa suami lebih menyayangi isteri kedua, betul ke? 

Ada kemungkinan sejumlah harta yang dimiliki secara bersama dengan isteri pertama diberikan kepada isteri kedua. Betul ke?

Biasa isteri pertama akan kecewa, kerana hampir mustahil mendapat balik harta yang telah berpindah kepada madunya.

Kematian Suami Satu Ketetapan Ilahi


Apabila suami meninggal, hak isteri dalam harta pusaka suami ialah 1/8 atau 1/4 jika tiada anak. 

Baki 7/8 akan diagihkan kepada ibu bapa suami dan adik-adik suami. Tentu ini mengecewakan isteri yang hidup berbelas atau berpuluh tahu membina keluarga.

Tentu isteri ada rasa kekecewaan. Tapi itu hukum faraid, wajib dipatuhi. Hukum Faraid siang-siang dah tahu kan?

Tuntutan Harta Sepencarian Ke Mahkamah


mahkamah tolak tuntutan harta sepencarian Shahnaz Majid kerana dokumen tidak lengkap

Mahkamah tolak tuntutan harta sepencarian Shahnaz Majid kerana dokumen tidak lengkap - gambar hiasan

Biasa sangat kita dengar isteri menuntut harta sepencarian ke mahkamah apabila berlaku penceraian dan bekas suami enggan berunding. 

Proses menuntut harta sepencarian di mahkamah bukan mudah. Ia melibatkan kos melantik peguam syariah, pengumpulan dokumen bukti. Ada kes ditangguhkan perbicaraan kerana dokumen pembuktian tidak lengkap. 

Ini belum masuk proses sebutan dan perbicaraan - yang belum tentu memihak kepada isteri yang menuntut. Kadang-kadang ibu mertua pun buat kacau terhadap tuntutan harta sepencarian bekas isteri

Sekiranya mendapat peguam yang lembab, kes mungkin makan masa bertahun-tahun. Itu belum mengambil kira peguam yang menarik diri di tengah jalan atau sudah resign dari profesion guaman atau meninggal - nampak macam joke kan?

Jika berjaya kes mahkamah pun belum tentu isteri akan jumlah yang dituntut - mungkin dapat 30% dari yang dituntut. Ada masa kosong!

Ibu JJ fail pembelaan terhadap tuntutan harta sepencarian oleh balu allahyarham
Ibu JJ fail pembelaan terhadap tuntutan harta sepencarian oleh balu allahyarham -gambar hiasan
Bagaimana Hak Isteri Dapat Dilindungi? - Masa Tengah Bahagialah Buat Perjanjian Harta Sepencarian - Jangan Redha Sahaja!

Setiap masalah mesti ada penyelesaiannya. 

Perjanjian Harta Sepencarian (sekarang ditukar kepada Perjanjian Perolehan Aset Bersama dalam konteks as-Salihin Trustee Bhd) adalah satu daripada alternatif berkesan yang boleh ditimbangkan oleh suami-isteri semasa mereka tengah bahagia.

Ada beberapa kes, isteri tergesa-gesa hendak membuat Perjanjian Harta Sepencarian apabila mendapat tahu yang suaminya akan kahwin lain. Tetapi, ia tidak semesti berjaya kerana suami enggan menandatangi Perjanjian Harta Sepencarian. Ada juga suami bagi sebab dapat kahwin baru!

Dengan Perjanjian ini, sepatutnya ia dapat merengankan beban atau menyelesaikan isteri sekiranya berlaku penceraian, kematian suami atau suami berkahwin lagi.

Apa itu Perjanjian Harta Sepencarian? 

Rahsia Isteri Mendapatkan Harta Sepencarian Tanpa Turun Naik Mahkamah
Jangan Memandang Remeh Harta Sepencarian Kalau Rumah Macam Ini - Mungkin lebih RM5 juta di Kuala Lumpur

Perjanjian Harta Sepencarian atau sekarang dipanggil Perjanjian Perolehan Harta Bersama ialah perjanjian antara suami dan isteri mengenai persetujuan membahagikan sejumlah atau semua sesuatu harta kepada pasangannya. Biasanya, suami yang bersetuju membahagikan harta sepencarian kepada isterinya. 

Perjanjian itu berkuatkuasa dari tarikh ditandangani sehinggalah kedua pihak bersetuju meminda atau membatalnya. 

Kelebihan Membuat Perjanjian Harta Sepencarian 

 • Suami isteri boleh bersetuju dan berpuas hati dengan cara pembahagian yang mereka mahukan dan peratusnya serta harta mana yang mahu dijadikan harta sepencarian. Biasa, rumah kediaman yang sangat popular dalam perjanjian harta sepencarian. Lebih-lebih lagi rumah yang ada sentimental membesarkan anak-anak
 • Hak suami isteri sentiasa dilindungi seperti yang dipersetujui di dalam perjanjian harta sepencarian itu.
 • Perjanjian ini dapat mempercepatkan proses pembahagian harta sepencarian dan penjimatan kos kerana ia melibatkan proses pengesahan mahkamah syariah sahaja,
 • Perjanjian ini dapat mengelakkan perbalahan ahli keluarga jika berlaku kematian suami atau penceraian kerana bahagian harta sepencarian yang dipersetujui bukannya harta pusaka yang tertakluk kepada Hukum Faraid 

Mengapa Membuat Perjanjian Harta Sepencarian Dengan as-Salihin Trustee Berhad?


 • as-Salihin Trustee Berhad adalah sebuah syarikat perancangan harta Islam terbesar di negara ini dan sudah lebih 10 tahun di pasaran. Dengan kepakaran dan pengalaman, keupayaan syarikat ini menyediakan perancangan harta dan pengurusan harta pusaka tidak lagi diragui.
 • as-Salihin Trustee Bhd menyediakan pakej pentadbiran harta Islam yang lengkap, bermula dari kemudahan perancang harta, mentadbir harta pusaka sehingga mengagihkan kepada benefisiari yang dinamakan.
 • as-Salihin Trustee Bhd ditadbir dan diuruskan oleh golongan profesional yang pakar dan mahir dalam pentadbiran harta mengikut prinsip syariah sepenuhnya. Tun Salleh Abas, bekas Ketua Hakim Negara adalah pengerusi syarikat dan lembaga syariah syarikat.

  Untuk lebih lanjut mengenai Perjanjian Perolehan Aset Bersama dan mahu membuatnya sila hubungi Abd Rahaman Rasid@as-Salihin Trustee Bhd@013 366 1242

2 comments:

 1. Harta adalah pakaian dunia.....lebih baik jika suami tinggal didikan keislaman dan pengetahuan beribadat kat Allah swt.

  ReplyDelete
 2. Hi there to every body, it's my first go to see of this blog; this blog carries remarkable and genuinely fine stuff for
  visitors.

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan