Friday, 22 November 2019

Najib Kantoi Lagi

Najib Kantoi Lagi | Tindakan seorang kakitangan Jabatan Audit Negara (NAD) pada tahun 2016 membantu mengekalkan bukti pindaan ke atas laporan audit 1MDB yang dilakukan oleh jabatan berkenaan.

Pegawai NAD Nor Salwani Muhammad memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa dia secara rahsia menyimpan satu daripada 60 salinan laporan asal yang diterbitkan oleh jabatan itu pada 2016.

Bosnya ketika itu - Ketua Audit Negara, Ambrin Buang - telah memerintahkan agar semua 60 naskahlaporan berkenaan dimusnahkan untuk mengelak kebocoran. Hanya salinan yang telah dipinda diserahkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).


Salinan laporan audit Nor Salwani mempunyai tanda "09". Dokumen itu dikemukakan sebagai bukti dalam perbicaraan terhadap bekas perdana menteri Najib Razak yang dituduh mengarahkan pindaan ke atas laporan audit berkenaan.

Najib Kantoi Lagi 


"Saya menyimpan laporan itu untuk diberikan kepada ketua audit negara yang baru, dengan niat ikhlas, saya telah menyerahkan laporan '09' untuk membolehkan ketua audit negara yang baru mendapatkan keseluruhan gambaran mengenai penemuan audit," kata Salwani.

Dia juga memaklumkan kepada mahkamah bahawa dia menyimpan sesalinan laporan itu secara rahsia kerana mungkin memerlukannya pada kemudian hari sebagai rujukan.

Salwani juga telah membekalkan lebih banyak bukti utama dalam bentuk rakaman audio selama dua jam dan 45 minit yang dirakamkan pada mesyuarat 24 Feb 2016, yang dihadiri oleh pegawai tertinggi dari kerajaan dan 1MDB.

Katanya, beliau telah memasukkan perakam suara ke dalam bekas pensel milik pegawai atasannya, Saadatul Nafisah Bashir Ahmad, wakil Jabatan JAN tanpa pengetahuannya (Saadatul Nafisah) sebelum mesyuarat bermula.

Najib Kantoi Lagi 


Saksi pendakwaan kelima itu berkata beliau berbuat demikian sebagai persediaan untuk membuat minit mesyuarat penyelarasan laporan audit 1MDB berkenaan kerana beliau tidak dibenarkan berada dalam bilik mesyuarat itu. - mk
Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 


Iklan
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi
cara-menjana-pendapatan-tambahan-yang-lumayan-setiap-hari-dengan-bisnes-fingo-buat-bisnis-fingo-jana-income-part-time

1 comment:

  1. I visit each day a few blogs and sites to read articles or reviews, but
    this weblog provides quality based posts. fodboldtrĂžjer DerekrjO Lyonnais Trikot Kinder JuliehyI
    GeorgiaUd maglie calcio ShanonYok

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan