Monday, 21 October 2019

Bonus Penjawat Awam Kedah 2019

Bonus Penjawat Awam Kedah 2019 |  Berita baik untuk penjawat awam Kedah akan diketahui apabila diumumkan oleh Menteri Besar, Datuk Seri Mukhriz Mahathir pada pembentangan belanjawan negeri 2020 Ahad ini.

Bagaimanapun, insentif yang diberikan oleh kerajaan negeri adalah berdasarkan kemampuan pihaknya bagi menghargai penjawat awam di negeri Kedah.

"Kita tunggu la sat (sekejap), 20 Oktober ini kita umum bajet, jadi insya-ALLAH ada, (diberi) bagi yang termampu di peringkat negeri Kedah ini.


"Kita akan pertimbangkan, insya-ALLAH (ada berita baik)," katanya kepada media selepas Majlis Perhimpunan Pagi Penjawat Awam dan Hari Bertemu Pelanggan di Dewan Seri Negeri, Wisma Darul Aman.

Mukhriz berkata demikian selepas diminta mengulas kemungkinan besar adanya berita baik buat penjawat awam Kedah selepas Menteri Besar Kelantan, Datuk Ahmad Yakod mengumumkan bonus RM500 diberikan kepada penjawat awam negeri itu pada awal tahun hadapan.

Dalam pada itu, Mukhriz berkata, pihaknya juga bersedia melaksanakan cuti bersalin selama 90 hari kepada pekerja wanita dan setiap cadangan oleh Kerajaan Pusat sedang diperhalusi.

Bonus Penjawat Awam Kedah 


Menurutnya, semua cadangan oleh kerajaan pusat kebanyakannya baik dan boleh diterima.

"Agensi kerajaan dan swasta perlu melihat perkara ini (cuti bersalin 90 hari) dari sudut positif dalam usaha memurnikan institusi kekeluargaan. Di samping kita bekerja, kita kena juga jaga keluarga kita untuk menjamin kesejahteraan," katanya.

Sebelum ini, Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Wan Azizah Wan Ismail berkata, masa bersama dan tempoh penyusuan sangat penting buat ibu dan anaknya.

Katanya, tempoh rehat panjang tanpa gangguan pekerjaan sangat penting kepada pekerja wanita selepas bersalin dalam membentuk generasi lebih baik.

Kerajaan  negeri Kedah semalam mengumumkan bayaran khas sebanyak RM750 diberikan kepada semua pegawai, kakitangan dan anggota pentadbiran negeri Kedah.

Menteri Besar, Mukhriz Mahathir ketika membentangkan Belanjawan 2020 negeri Kedah di Wisma Darul Aman semalam berkata, pembayaran berkenaan akan dibuat mulai Disember ini.


Bonus Penjawat Awam Kedah 2019


“Bayaran khas ini sebagai penghargaan jasa dan sumbangan penjawat awam negeri Kedah yang melaksanakan tanggungjawab mereka dengan penuh amanah dan dedikasi,” katanya.

Mukhriz Mahathir berkata lebih 6,000 penjawat awam lantikan tetap serta kontrak akan menerima bayaran khas tersebut dengan peruntukan sebanyak RM5 juta.

Mukhriz Mahathir juga berkata, seiring dengan perkembangan perkembangan telekomunikasi yang pesat, kerajaan negeri akan meningkatkan kualiti sistem penyampaian dan tadbir urusnya.

Beliau berkata, antara agenda kerajaan negeri Kedah ialah untuk memperkemaskan jentera pengurusan dan pemantauan kutipan hasil negeri.

Bonus Penjawat Awam Kedah 2019


“Semua pihak juga diminta mengambil langkah dalam mengurangkan kos operasi antaranya melalui amalan mendigitalkan perkhidmatan kerajaan negeri” katanya. – bernama

Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 


Iklan
biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

1 comment:

  1. Kerajaan negeri kedah ada hasil produktiviti SEBENARkah utk memberi bonus? Jgn ikut perangai najib bn beri bonus krn nak dpt pujian dan undi rakyat walaupun syarikat menanggung kerugian. Hentikan amalan tak bertanggung jawab sebegini

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan