Thursday, 19 September 2019

Semakan SAPS Ibu Bapa Keputusan Peperiksaan Online


Semakan SAPS Ibu Bapa Keputusan Peperiksaan Online. Pasti ramai ibu bapa dan penjaga murid yang sudah tahu apa itu sistem SAPS NKRA untuk ibu bapa dan guru. Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah atau SAPS Ibu Bapa adalah sebuah sistem yang dibangunkan oleh Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk memudahkan ibu bapa dalam memantau dan membuat semakan keputusan peperiksaan secara online.

Sistem Semakan SAPS NKRA Ibu Bapa 2019 ini sangat berguna buat ibu bapa kerana memaparkan slip keputusan, markah peperiksaan serta kedudukan dalam kelas pelajar. Dengan adanya sistem SAPS NKRA ini sekaligus dapat memudahkan ibu bapa untuk memantau prestasi dan perkembangan akademik anak masing-masing. Untuk membuat semakan keputusan peperiksaan terkini, semakan SAPS hendaklah dibuat oleh ibu bapa selepas kemasukan markah dibuat seperti tarikh/ jadual yang dikongsikan di bawah ini.


SAPS new

Semakan SAPS Ibu Bapa Keputusan Peperiksaan Online


Berikut merupakan informasi berkaitan SAPS Semakan Ibu Bapa yang perlu diketahui oleh para ibu bapa dan penjaga.
Apakah Itu SAPS Semakan Ibu Bapa ?

(SAPS) merupakan singkatan kepada Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah yang diwujudkan bertujuan untuk mengumpul, menyimpan dan menganalisis data peperiksaan dalaman setiap sekolah di seluruh Malaysia. SAPS merupakan sistem yang dibangunkan secara atas talian yang boleh dicapai oleh semua pihak termasuklah KPM, JPN, PPD dan Sekolah.

Analisis yang dilakukan melalui sistem ini adalah selaras berdasarkan skala gred kebangsaan. Data yang disimpan melalui SAPS boleh digunapakai oleh semua pihak terutama PPD, JPN dan KPM untuk membuat sebarang analisis.

Semakan Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah & Sekolah Menengah

Berikut merupakan jenis-jenis keputusan yang boleh disemak oleh ibu bapa dan murid-murid :- 
 • Keputusan Peperiksaan Sekolah Rendah (Darjah 1 – 6)
 • Keputusan Peperiksaan Sekolah Menengah (Tingkatan 1 – 5)
 • Ujian 1
 • Peperiksaan Pertengahan Tahun
 • Ujian 2
 • Peperiksaan Akhir Tahun
 • Peperiksaan Percubaan (Peperiksaan Percubaan UPSR, PT3 dan SPM)

  Cara Buat Semakan SAPS Ibu Bapa : Sistem Analisis Peperiksaan Sekolah

  Berikut merupakan cara dan langkah dalam membuat Semakan Keputusan Peperiksaan SAPS NKRA Ibu Bapa secara online. 

  Sila masuk ke laman web SAPS Untuk Semakan Ibubapa untuk ke menu utama Semakan Ibu Bapa, atau 
  Key In Markah Pelajar untuk Guru 

  Masalah Dalam Mengakses Sistem Semakan SAPS NKRA

  Sekiranya anda menghadapi masalah dalam mengakses sistem SAPS NKRA Ibu Bapa, sila clear browsing cache anda. Atau, jika message yang diterima adalah “Your connection is not private”, sila ikuti langkah berikut untuk membuat semakan :


  1. Klik Advanced
  saps your connection is not private 1
  2. Dan seterusnya Klik Proceed

  proceed with saps advanced 1

  3. Anda akan mendapat paparan seperti berikut :

  4. Masukkan nombor kad pengenalan atau sijil lahir pelajar (tanpa dash “-” atau space).

  SAPS new

  5. Pilih negeri di mana terletak nya sekolah dan pilih nama sekolah terkini.


  nkra1.1

  6. Klik butang Semak Laporan, dan anda akan dibawa ke submenu seperti paparan di bawah :

  7. Pilih jenis peperiksaan ingin disemak, samada Ujian, Peperiksaan Pertengahan Tahun, Peperiksaan Akhir Tahun, Peperiksaan Percubaan dan sebagainya.


  nkra2

  8. Kemudian klik Papar Slip Keputusan atau untuk paparan yang lebih terperinci, klik Papar Markah Peperiksaan.


  nkra3

  Slip Keputusan Peperiksaan dan Analisa Markah Peperiksaan SAPS


  Slip keputusan memaparkan subjek yang di ambil, gred dan markah bagi setiap subjek berserta markah keseluruhan. Markah keseluruhan ini dijadikan penanda aras bagi mengira peratus pencapaian, menentukan sama ada murid tersebut lulus atau gagal. Berdasarkan slip ini, para ibu bapa dapat membuat perbandingan dbagi kedudukan kelas dan kedudukan dalam darjah.

  Analisa markah memaparkan keputusan 4 peperiksaan utama bagi tahun tersebut.  Berdasarkan analisa ini, ibu bapa dapat membandingkan markah keempat-empat ujian bagi menilai prestasi  anak-anak.
  nkra4
  Keputusan Ujian/ Peperiksaan terkini hanya dipaparkan selepas pihak guru selesai memasukkan data maklumat ke dalam sistem semakan SAPS. Kemasukan maklumat pemarkahan untuk setiap ujian/peperiksaan akan diadakan Takwim Kemasukan Markah SAPS.

  Maklumat Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2019

  Berikut adalah beberapa Tarikh Penting Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS tahun 2019 untuk Sekolah Rendah dan Sekolah Menengah di Malaysia. Tarikh Kemasukan Markah Peperiksaan SAPS 2019 ini memaparkan jenis peperiksaan, tarikh mula dan akhir key in markah. Untuk makluman ibu bapa, markah peperiksaan terkini hanya dapat disemak selepas tarikh kemasukan markah markah peperiksaan SAPS.

  takwim pengisian markah saps 2019
  Untuk makluman, tarikh yang sama boleh digunapakai bagi tahun 1 – 5 dan tingkatan 1, 2 dan 4 untuk kegunaan sekolah masing-masing.
  Diharapkan dengan adanya SAPS Ibu Bapa 2019 ini dapat membantu ibu bapa untuk menyemak keputusan peperiksaan anak mereka secara online dengan lebih mudah dan pantas. Semoga kewujudan SAPS NKRA Ibu Bapa juga mampu memudahkan ibu bapa untuk mengikuti perkembangan pelajaran anak mereka agar mereka berjaya pada masa hadapan kelak.


  Untuk Semakan SAPS Ibu Bapa Keputusan Peperiksaan Online sila klik di https://sapsnkra.moe.gov.my/ibubapa2/index.php
  Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 
  Iklan
  Image
  Image
  Image

  biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi  No comments:

  Post a Comment

  Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

  Artikel Berkaitan