Thursday, 22 August 2019

Tok Pa Jadi Menteri?

Pembantu politik kepada anggota parlimen Jeli, Syed Azidi Syed Abd Aziz, menyatakan bosnya - Mustapa Mohamed - hanya senyum dan ketawa apabila ditanya mengenai khabar angin akan kembali ke kabinet kerajaan persekutuan.

Ketika ditanya mengenai perkara itu, Syed Azidi berkata pelantikan anggota kabinet hak adalah mutlak perdana menteri.

"Kita serah kepada perdana menteri sepenuhnya.

"Di pihak Tok Pa (Mustapa) sendiri, ambo (saya) tidak pernah dengar dia kecek (cakap) pasal perkara ini.

"Kalau ada orang tanya pun, Tok Pa sekadar senyum dan ketawa," kata Syed Azidi ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Beberapa laporan media mendakwa rombakan Dr Mahathir Mohamad dijangka akan mengumumkan rombakan kabinet dalam tempoh terdekat.

Dua akhbar berbahasa Cina - Oriental Daily dan Sin Chew Daily - mendakwa dalam rombakan itu Mustapa akan dibawa menyertai kabinet PH.

PM miliki kebijaksanaan

Oriental Daily mendakwa tindakan itu akan diambil memandangkan kabinet PH memerlukan anggota berpengalaman.

Untuk rekod sebelum ini Mustapa ialah antara pemimpin kanan dalam Umno dan pernah dicadangkan untuk bertanding mengisi kekosongan jawatan presiden parti itu yang dikosongkan Najib Razak.

Baca Umno saman 3 bekas pemimpin

Mustapa meninggalkan Umno ketika parti itu dibawa mengakrabi PAS - parti politik yang berseteru dengan Umno selama beberapa dekad - baru-baru ini.

Anggota parlimen Jeli itu pernah dilantik mengetuai Umno Kelantan dalam misi mereka merampas negeri terbabit daripada PAS.

Syed Azidi berkata, dalam keadaan sekarang pihaknya sendiri tidak tahu apa keperluan sebenar perdana menteri dalam perkara tersebut.

"Perdana menteri lebih tahu dan beliau mempunyai kebijaksanaan untuk menguruskannya.

"Ambo yakin, apa pun keputusan perdana menteri, ia adalah yang difikirkannya terbaik untuk rakyat dan Malaysia. Itu sahaja," katanya. - mk


Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 
Iklan
Image
Image
Image

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

6 comments:

 1. Dr Mahathir terjebak politik peras ugut, provokasi anti Melayu Islam

  Bekas Ahli Dewan Negara, Datuk Dr. Firdaus Abdullah berpendapat kepimpinan Tun Dr Mahathir Mohamad sedang berdepan tekanan politik peras ugut dan provokasi yang bersifat anti Melayu Islam.

  Menurutnya, hal tersebut dapat dilihat pada desakan berterusan pihak tertentu termasuk dari pemimpin kerajaan supaya menghantar pulang pendakwah Dr. Zakir Naik ke India.

  “Sekarang secara halus, seakan-akan Tun (Mahathir) dan pemimpin PH (Pakatan Harapan) sedang terjebak dalam politik peras ugut.

  KIKI ATER BUKAN TERJEBAK NAMENYER
  ACAH2 "POWER" ATOK TELO BERGOYANG
  KECUT TELONYA BILA TOKONG BERSUARA
  KARMA MAKAN FITNAH SI LIDAH BERCABANG

  “Kerajaan juga seolah-olah terpalit dalam politik provokasi oleh sebahagian pemimpin dalam Pakatan Harapan yang cenderung memusuhi Melayu Islam,” ujar bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu.

  SI LIDAH BERCABANG TAK CAKAP LAGI KES ROGOL
  TOLISAN JAWI PUN LANSUNG TAK BUNYI LAGI
  APA GUNA KALAU KUASA PIBG LAGI POWER BAHLOL
  MENTRI MAZLEE KUASA PIBG KAT CELAH GIGI

  Dr. Firdaus, 75, berkata demikian ketika ditemui Malaysia Dateline semasa riadah pagi di Pantai Dalam, Kuala Lumpur semalam  #HPU914LAWANFITNAHSYAHID

  ReplyDelete
 2. LANTIK SAJA MANA MANA PENGERUSI PIBG SEBAGAI PM MALAYSIA..

  “Kerajaan juga seolah-olah terpalit dalam politik provokasi oleh sebahagian pemimpin dalam Pakatan Harapan yang cenderung memusuhi Melayu Islam,” ujar bekas Ketua Pengarah Dewan Bahasa Dewan Bahasa dan Pustaka (DBP) itu.

  SI LIDAH BERCABANG TAK CAKAP LAGI KES ROGOL
  TOLISAN JAWI PUN LANSUNG TAK BUNYI LAGI
  X GUNA LIDAH BERCABANG SBB KUASA PIBG LAGI POWER BAHLOL
  SETAKAT MENTRI MAZLEE KUASA PIBG KAT CELAH GIGI


  #HPU914boikotbarangancina

  ReplyDelete
  Replies
  1. Dulu ada surat kabor jawi geng korang jugak yg kuborkan. Skrg kan dah susah...

   Delete
 3. KARMA FITNAH JIJIK MAKAN DIRI AKHIRNYA

  Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang menghadapi tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

  Harvinderjit: Dalam siasatan kamu, adakah kamu juga menyiasat akaun di atas nama Datuk Seri Najib berakhir nombor 694

  Rosli: Ya, ada

  Harvinderjit: Adakah kamu boleh mengesahkan dalam akaun itu ada kemasukan duit daripada Prince Faisal bin Turki?

  Rosli: Ada

  Harvinderjit: Jumlahya lebih kurang RM399 juta?

  Rosli: Ya, lebih kurang.

  Harvinderjit: Ada kemasukan duit dari Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) sebanyak RM243 juta?

  Rosli: Ada

  Ketika ditanya mengenai undang-undang yang diguna pakai SPRM, supaya AmBank menyemak dengan suruhanjaya itu terdahulu sebelum membenarkan Najib mengakses dokumen banknya, saksi berkata beliau tidak merujuk pada mana-mana undang-undang tetapi menggunakan inisiatif sendiri untuk memberitahu AmBank supaya merujuk kepada SPRM sebelum membenarkan Najib mendapatkan dokumen bank.

  Harvinderjit: Saya mencadangkan, kamu mengarahkan bank supaya tidak memberi dokumen kepada pembelaan supaya pembelaan tidak dapat meneruskan kes?

  Rosli: Tidak sama sekali, Yang Arif.

  Saksi itu juga berkata, beliau tidak tahu nama penuh pegawai penyiasat SPRM yang mengendalikan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Seingat saya namanya ialah Aidah, penguat kuasa kanan… tetapi saya tak tahu nama penuhnya,” katanya.

  Harvinderjit: Bukankah Aidah rakan sekerja kamu?

  “Ya, Aidah rakan sekerja saya. Tapi dia bukan isteri saya, jadi saya tak pasti nama penuh beliau,” katanya, yang mencetuskan gelak ketawa orang ramai dalam mahkamah.

  Najib Razak berdepan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, satu pertuduhan menyalah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

  Sejak awal perbicaraan tidak dapat dipastikan kemana hala tuju sasaran pasukan pendakwaan apabila yang dtunjukkan saksi-saksi membuktikan kebaikan Najib. Paling penting ialah saksi membuktikan wujudnya akaun derma daripada Kerajaan Arab Saudi.

  BAHANA FITNAH JIJIK TERBONGKAR
  SANG FITNAH RENTA TERDESAK SUDAH
  KARMA SI FITNAH RAKYAT MAKIN SEDAR
  PERSEPSI FITNAH TERTUBUH KERAJAAN HARAMJADAH

  Perkembangan ini sudah membuktikan Najib tidak bersalah dan menunjukkan Tun Dr Mahathir, Dato’ Seri Shukri bekas KP SPRM dan Dato’Seri Saifuddin Menteri Luar, telah berlaku kesilapan dan fitnah keji berhubung derma daripada kerajaan Arab Saudi. Malah seawal 2016 media antarabangsa BBC News turut mengesahkan derma Arab Saudi itu.

  Persoalannya, mengapa Shukri Abdul bekas KP SPRM itu dengan kejinya memilih untuk berbohong?

  ReplyDelete
 4. Hari ini tercipta sejarah bilamana lahirnya satu badan ber”uniform” di bawah Pergerakan Pemuda UMNO Malaysia yang kita namakan sebagai SKUAD SABIL mengambil semangat “Fi sabilillah” untuk melahirkan generasi pemuda yang sanggup berjuang di jalan Allah, punya akhlaq dan disiplin yang baik, rela berkorban mempertahankan agama, bangsa dan tanahair.

  Seramai lebih 300 sukarelawan Skuad Sabil Siri 1 selesai menjalani latihan bertempat di ILMU, Janda Baik. Majlis perasmian disempurnakan oleh YB Dato’ Seri Ahmad Zahid Hamidi, Presiden UMNO. Skuad Sabil akan bertindak sebagai sukarelawan yang menjaga keselamatan pemimpin dan program-program parti, membantu tatkala berlakunya bencana serta memberikan bantuan kebajikan kepada rakyat apabila diperlukan. Inilah wadah untuk Pemuda UMNO menabur bakti kepada rakyat.

  Syabas diucapkan kepada Dato’ Dr Asyraf Wajdi Dusuki, KPUM atas kejayaan penubuhan Skuad Sabil ini, tidak dilupakan Sdr Mohamad Fazly Zainudin, Exco Pemuda merangkap Pengerusi Skuad Sabil yang bertanggungjawab menjayakan program latihan ini dibantu oleh Muhammad Saifullah Ali, Timb Pengerusi serta semua ahli jawatankuasa, para faslitator, semua tenaga pengajar, pengerusi negeri-negeri, Ketua2 Pemuda Negeri, Ketua2 Pemuda Bahagian dan semua sukarelawan Skuad Sabil yang komited.

  ReplyDelete
 5. BANG NON MINTA ZAKIR NAIK DUDUK DAN DIAM
  DAKWAH ZAKIR NAIK BERATUS RIBU MASUK ISLAM
  ASAL PERGI HOTEL MENYONDOL DEPAN BELAKANG
  BANG NON GI KUIL JADI SAMI GEREJA JDI PADERI MASJID JDI IMAM
  BERAPA BANYAK BANG NON MURTADKAN DNG PLURALISMA HARAM..!??


  BAKAL PM KE 8 LEBIH TERUK MACAM SESUMPAH... MME KAU BAKAL PM PALING LAMA DI ABAD KE 19 & 20 INI...
  PUIIIII...

  #LAWANPLURALISTMURTADSYAHID

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan