Tuesday, 27 August 2019

Anak Najib Pulak Kena Saman

Selepas bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak dan anak lelakinya Datuk Mohd Nazifuddin disaman Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN), kini anak perempuannya pula diarah membayar RM10.3 juta cukai pendapatan yang tidak dibayar dari 2011 hingga 2017.

Kerajaan Malaysia selaku plaintif memfailkan writ saman dan pernyataan tuntutan itu melalui LHDN pada 24 Julai lepas di Mahkamah Tinggi Shah Alam, Selangor, dengan menamakan Nooryana Najwa Mohd Najib, 31, sebagai defendan.

Mengikut penyataan tuntutan itu, Kerajaan Malaysia mendakwa Nooryana Najwa gagal mengemukakan Borang-Borang Nyata Orang Perseorangan di bawah Seksyen 77 Akta Cukai Pendapatan 1967 bagi tahun-tahun taksiran 2011 hingga 2017 kepada LHDN.

Kerajaan Malaysia berkata oleh itu satu taksiran di bawah subseksyen 90(3) Akta Cukai termasuk penalti telah dibangkitkan melalui Notis-Notis Taksiran bertarikh 15 Mac 2019.

Kerajaan Malaysia mendakwa, oleh kerana Nooryana Najwa gagal membayar jumlah cukai pendapatan dari tahun 2011 sehingga 2017 itu dalam tempoh 30 harı dari tarikh penyampaian Notis Taksiran yang ditetapkan di bawah Seksyen 103 Akta Cukai Pendapatan 1967, maka kenaikan cukai 10 peratus telah dikenakan.

Plaintif berkata defendan masih gagal menjelaskan keseluruhan cukai pendapatan bersama kenaikan 10 peratus yang masih terhutang itu dalam tempoh 60 hari yang ditetapkan di bawah Seksyen 103 itu menjadikan kenaikan cukai sebanyak lima peratus lagi dikenakan terhadap defendan.

Kerajaan Malaysia mendakwa sehingga kini defendan masih gagal membayar amaun cukai pendapatan yang masih terhutang termasuk dengan kenaikan yang kesemuanya berjumlah RM10,335, 292.36.

Jumlah itu ialah RM2,807,452.42 (2011), RM30,738.28 (2012), RM6,943,811.07 (2013), RM313,967.02 (2014), RM56,048.65 (2015), RM158,922.46 (2016) dan RM24,352.46 (2017).

Oleh itu kerajaan Malaysia menuntut daripada defendan jumlah RM10,335, 292.36, faedah atas jumlah RM10,335, 292.36 pada kadar lima peratus setahun dari tarikh penghakiman sehingga tarikh realisasi, kos dan lain-lain relif yang disifatkan sesuai oleh mahkamah.

Kes itu ditetapkan untuk pengurusan kes secara ‘e-review’ pada 12 Sept di hadapan Penolong Kanan Pendaftar Mahkamah Tinggi Shah Alam, S.S.Malini Anne iaitu pihak-pihak yang terlibat mengendalikan kes secara dalam talian tanpa perlu hadir ke mahkamah.

Pada 25 Jun lepas kerajaan Malaysia melalui LHDN menfailkan saman terhadap Najib, 66, menuntutnya membayar cukai pendapatan sebanyak RM1.69 bilion bagi tahun taksiran 2011 hingga 2017 dan pada 24 Julai lepas, Mohd Nazifuddin, 36, juga disaman LHDN memintanya membayar RM37.6 juta cukai pendapatan yang tidak dibayar dari 2011 hingga 2017.

Pada 24 Julai lepas, LHDN juga menfailkan saman terhadap bekas Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Tengku Mansor bagi menuntutnya membayar wang berjumlah RM57.17 juta terhadap cukai pendapatan yang tidak dibayar sejak 2012 sehingga 2017.

Ketiga-tiga kes itu difailkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. - bernama

Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 
Iklan
Image
Image
Image

biomineral-penawar-penyakit-dan-masalah-kesihatan-yang-mujarab-dan-semulajadi

2 comments:

 1. KAT CELAH MANA TUDUHAN MENCURI TU BERLAKU..!!?

  TAK DAPAT BAPA TANGAN ANAK DIPULAS..!

  AGAK BERAPA RATUS JUTA CUKAI LHDN "MARINA GEREJA" BOBOI MUKHRIZ MOKHZANI DAN MIRZAN KENA BAYAR BILA TOK WAN DAH MASUK KUBO NANTI...!!??

  KARMA FITNAH JIJIK MAKAN DIRI AKHIRNYA

  Rosli berkata, demikian ketika disoal peguam Harvinderjit Singh pada hari ke-56 perbicaraan kes Najib yang menghadapi tujuh pertuduhan berkaitan penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd berjumlah RM42 juta.

  Harvinderjit: Dalam siasatan kamu, adakah kamu juga menyiasat akaun di atas nama Datuk Seri Najib berakhir nombor 694

  Rosli: Ya, ada

  Harvinderjit: Adakah kamu boleh mengesahkan dalam akaun itu ada kemasukan duit daripada Prince Faisal bin Turki?

  Rosli: Ada

  Harvinderjit: Jumlahya lebih kurang RM399 juta?

  Rosli: Ya, lebih kurang.

  Harvinderjit: Ada kemasukan duit dari Kementerian Kewangan Riyadh (Arab Saudi) sebanyak RM243 juta?

  Rosli: Ada

  Ketika ditanya mengenai undang-undang yang diguna pakai SPRM, supaya AmBank menyemak dengan suruhanjaya itu terdahulu sebelum membenarkan Najib mengakses dokumen banknya, saksi berkata beliau tidak merujuk pada mana-mana undang-undang tetapi menggunakan inisiatif sendiri untuk memberitahu AmBank supaya merujuk kepada SPRM sebelum membenarkan Najib mendapatkan dokumen bank.

  Harvinderjit: Saya mencadangkan, kamu mengarahkan bank supaya tidak memberi dokumen kepada pembelaan supaya pembelaan tidak dapat meneruskan kes?

  Rosli: Tidak sama sekali, Yang Arif.

  Saksi itu juga berkata, beliau tidak tahu nama penuh pegawai penyiasat SPRM yang mengendalikan kes 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

  “Seingat saya namanya ialah Aidah, penguat kuasa kanan… tetapi saya tak tahu nama penuhnya,” katanya.

  Harvinderjit: Bukankah Aidah rakan sekerja kamu?

  “Ya, Aidah rakan sekerja saya. Tapi dia bukan isteri saya, jadi saya tak pasti nama penuh beliau,” katanya, yang mencetuskan gelak ketawa orang ramai dalam mahkamah.

  Najib Razak berdepan tiga pertuduhan pecah amanah jenayah, satu pertuduhan menyalah guna kedudukan dan tiga pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

  Sejak awal perbicaraan tidak dapat dipastikan kemana hala tuju sasaran pasukan pendakwaan apabila yang dtunjukkan saksi-saksi membuktikan kebaikan Najib. Paling penting ialah saksi membuktikan wujudnya akaun derma daripada Kerajaan Arab Saudi.

  BAHANA FITNAH JIJIK TERBONGKAR
  SANG FITNAH RENTA TERDESAK SUDAH
  KARMA SI FITNAH RAKYAT MAKIN SEDAR
  PERSEPSI FITNAH TERTUBUH KERAJAAN HARAMJADAH

  Perkembangan ini sudah membuktikan Najib tidak bersalah dan menunjukkan Tun Dr Mahathir, Dato’ Seri Shukri bekas KP SPRM dan Dato’Seri Saifuddin Menteri Luar, telah berlaku kesilapan dan fitnah keji berhubung derma daripada kerajaan Arab Saudi. Malah seawal 2016 media antarabangsa BBC News turut mengesahkan derma Arab Saudi itu.

  Persoalannya, mengapa Shukri Abdul bekas KP SPRM itu dengan kejinya memilih untuk berbohong?

  Pada macai yg cemas kenapa Unit Amal PAS dan Unit Sabil UMNO tak disatukan tak payah nak gundah cemas semacam..

  TAK PAYAH MENYIBUK PENYATUAN UMAH
  KAU BELA AJER ATOK RENTA KESAYANGAN
  KARMA FITNAH MAKAN TUAN cHARAMJADAH
  ACAH2 POWER KUASA PIBG JADI RUJUKAN  KIKIKIKIKI...


  #HPU914LAWANSIFITNAHSYAHID

  ReplyDelete
 2. ESIAPOKER ♠ AGEN POKER DOMINO BANDARQ SAKONG TERPERCAYA DAN TERAMAN DI ASIA ♠

  Hanya Dengan 1 User ID Sudah Bisa Memainkan 8 Permainan Lho..

  Tersedia Permainan :
  ► POKER
  ► BANDAR POKER
  ► DOMINO99
  ► BANDARQ
  ► ADUQ
  ► CAPSA SUSUN
  ► SAKONG (NEW)
  ► BANDAR66 (HOT NEW'S)

  Minimal Deposit & Withdraw Hanya Rp.15.000,- Dan Juga Bekerja Sama Dengan 6 Bank Lokal Ternama !!!
  ♣ BCA
  ♣ MANDIRI
  ♣ BNI
  ♣ BRI
  ♣ CIMB
  ♣ DANAMON

  Dan Juga Menerima Deposit Via "OVO" Dan "GO-PAY"
  Serta Deposit Via Pulsa "Telkomsel" Dan "XL" (COMING SOON)

  Bonus Dan Pelayanan :
  ♦ Bonus TurnOver / Cashback 0.5% Setiap Hari Rabu dan Sabtu, Atau Bisa Juga Di Claim Setiap Hari nya !!!
  ♦ Bonus Referral 15% SEUMUR HIDUP !!!
  ♦ Jackpot Ratusan Juta Rupiah Setiap Harinya !!!
  ♦ Pelayanan CS Ramah 24jam
  ♦ Bank Online 24jam Setiap Hari !!!
  ♦ 100% NO BOT

  Untuk Info Lebih Lanjut Mengenai "ESIAPOKER" Bisa Langsung Menghubungi Kontak Dibawah Ini :
  ♥ Livechat : Klik Disini
  ♥ Whatsapp : +855•98•498•075
  ♥ Line : esiapoker.com

  Link Alternatif Resmi ESIAPOKER : esiapoker88.id | 178.79.177.190 (Tanpa Menggunakan www, Langsung Copy Lalu ENTER)

  Anda Menang, Kamipun Senang
  Salam Jackpot "ESIAPOKER" ♠♥♣♦

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan