Wednesday, 31 July 2019

Mengapa Copywriting Semakin Penting Dalam Bisnes Online?

Usahawan online makin sedar kepentingan penulisan yang baik atau copywriting dalam meningkatkan jualan dan  perniagaan. Ini kerana mereka menjual secara maya dan biasanya penjual dan pembeli tidak mengenali sesesama mereka.

Banyak usahawan kini mempelajari ilmu copywriting atau penulisan perniagaan daripada kursus adhoc dan jangka pendek daripada sifu-sifu copywriting di pasaran atau daripada ebuku, video dan buku copywriting yang terdapat di pasaran.

Kebanyakan usahawan tidak mendapat didikan formal ilmu copywriting semasa di kolej dan universiti kerana pusat pengajian ini tidak menyediakannya dalam subjek perniagaan dan pemasaran. Ia mungkin berpunca tahap kesedaran ilmu copywriting masih rendah atau kekurangan tenaga perancang dan pengajar dalam bidang ilmu copywriting untuk bisnes online.

Kepakaran yang ada di pasaran adalah berdasarkan pengalaman usahawan dalam menulis iklan dan surat jualan atau mengupah copywriter menulis untuk mereka. 

Tidak dapat dinafikan ada ramai penceramah yang berkalibar di pasaran dalam bidang copywriting.

Dengan perkembangan canggih dalam bidang komunikasi khususnya whatsapp, facebook, instagram, blog dan twitter, maka penguasaan ilmu copywriting semakin penting.

Sekarang zaman online, kebanyakan pesanan secara online - order pakaian, bahan keperluan rumah, keperluan bayi, pakaian anak kecil, malah makan tengahari pun order online. Semua info di tapak tangan dengan mengggunakan telefon bimbit.

Bagi usahawan bisnes online mungkin sedang tercari apakah sumber ilmu copywriting yang bagus di pasaran. Saya sendiri pun tak pernah belajar ilmu copywriting semasa di universiti dahulu, malah tak pernah dengan pun apa itu 'copywriting'.

Apabila saya menceburi bisnes online sejak 10 tahun yang lepas, saya banyak membeli bahan-bahan mengenai ilmu copywriting samada buku, ebook dan video.

Saya mendapati video dan ebook Copywriting Junior 3.0 yang dihasilkan oleh copywriter Faris Osman adalah rujukan ilmu copy yang baik bagi bisnes online. Sekarang orang malas membaca, maka 22 video dan ebook pdf yang terdapat dalam Copywriting Junior 3.0 adalah rujukan yang terbaik dengan gaya bahasa Melayu yang santai.

Saya sendiri banyak mempelajari ilmu copywriting dari copywriter Faris Osman dalam memasarkan produk online.

Video dan ebook Copywriting Junior 3.0 ini dihasilkan berdasarkan pengalaman lebih 10 tahun sebagai copywriter kepada syarikat perniagaan atau usahawan individu merangkumi secara menyeluruh bidang komunikasi perniagaan khususnya pengiklanan, penjualan melalui bidang komunikasi penulisan iklan, penulisan surat jualan, komunikasi video, siaran live dari facebook dan sebagainya.

Kelebihan Copywriting Junior 3.0 lain ialah program ini khidmat sokongan group Facebook, chanel perbincangan telegram dan free lifetime update. Untuk membelinya hanya klik Copywriting Junior 3.0 dan ikut arahan membeli.


Untuk keterangan lanjut sila layari Mengapa Copywriting Semakin Penting Dalam Bisnes Online?


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan