Monday, 15 July 2019

5 Langkah Kritikal Memulakan Bisnes Affiliate Yang Wajib Anda Tahu


Saya berjumpa ramai yang mahu memulakan bisnes affiliate tetapi 99% tidak tahu di mana nak bermula.


Ada yang dah mencuba berbagai teknik dan  strategi affiliate, tapi masih keliru mana satu teknik yang benar-benar berkesan? Duit habis membeli ebook susah cakaplah.

Sehingga kini ramai belum berjaya menghasilkan jualan produk affiliate walaupun sudah pelbagai cara pemasaran yang dilakukan.

Ini menyebabkan, 90% daripada mereka sudah berputus asa untuk melakukan affiliate walaupun sudah ribuan ringgit dihabiskan untuk mempelajari bisnes affiliate ini.

Ini ada dua sebab utama kepada situasi di atas:

Pening Kepala Sebab Maklumat Terlampau Banyak


Ini berlaku disebabkan oleh anda terlalu banyak membaca panduan affiliate itu dan ini, samada yang percuma atau berbayar

Sehinggakan otak anda sarat dipenuhi dengan pelbagai cara untuk jana wang affiliate. Tetapi akhirnya anda sendiri tidak tahu di mana sebenarnya untuk bermula?

Tiada Ilmu Bisnes Affiliate


Ini pula faktor yang sebaliknya. Jika faktor pertama di atas adalah disebabkan oleh info yang terlalu banyak, ini pula berbeza. Langsung tidak ada info!

Situasi inilah yang seringkali dihadapi oleh kebanyakan affiliate. Alasannya, malas dan nak berjimat. Mereka malas untuk mencari info tambahan di internet berkenaan affiliate, manakala ada yang menjadikan alasan nak berjimat, jadi mereka tak nak membeli mana-mana panduan affiliate.

Anda pula bagaimana? Adakah anda seorang yang tergolong dalam dua golongan di atas. Tepuk dada tanya selera anda.

Jika anda adalah salah satu daripada golongan di atas, maka artikel ini adalah untuk anda.

Anda sebenarnya tidak perlu risau, kerana ini adalah perkara biasa yang berlaku, sama seperti ketika saya mula-mula terlibat dengan affiliate sekitar penghujung 2009, memang kelabu asap. Lebih-lebih lagi ketika itu saya masih baru dengan bidang perniagaan internet ini.

Justeru, saya menghasilkan artikel ini dan berkongsikan pengalaman tentang bagaimana cara terbaik untuk memulakan bisnes affiliate.

Di luar sana ada pelbagai panduan dan tutorial berkenaan affiliate, namun rata-rata menyediakan terlalu ‘banyak cara’ yang dikatakan efektif sehinggakan orang baru akan menjadi keliru untuk membuat pilihan.

Oleh itu, saya mahu kongsikan cara melakukan pemasaran affiliate sehingga berjaya menjana 4-5 angka komisyen dengan mudah secara konsisten setiap bulan.


Langkah 1: Hasilkan artikel percuma berkaitan topik produk affiliate yang anda ingin promosikan

Anda hanya perlu tulis satu report ringkas sekadar 10 muka surat.

Jika anda tidak ada idea untuk menulis report percuma tersebut, anda boleh gunakan bantuan Google untuk mencari artikel yang bersuaian dengan produk affiliate anda dan tulis semula info yang anda peroleh daripada artikel-artikel yang anda baca dalam bentuk gaya bahasa anda sendiri. 

Setelah siap dokumen dalam bentuk words, tukar fail atau convert fail words ke format .pdf. Dah siap. 

Anda kini dah memiliki report .pdf sendiri yang boleh berikan percuma dengan tujuan mengumpul prospek yang disasarkan. 


Langkah 2: Bina kempen khas di autoresponder anda 

Untuk menyebarkan laporan kepada prospek, anda wajib memilik sistem autoresponder. Sistem autoresponder inilah yang akan membantu banyak kerja promosi anda kelak.

Autoresponder memang terbukti berkesan dan memberi pulangan berlipat kali ganda daripada apa yang anda fikirkan.

Di dalam sistem autoresponder, anda perlu membina satu kempen khas berkenaan dengan report percuma yang anda ingin edarkan. 

Contohnya, jika anda ingin mengedarkan report berkenaan ‘Tips Membaca Al-Quran’ kerana anda mahu mempromosikan produk affiliate yang berkaitan dengan Al-Quran, maka anda boleh namakan kempen tersebut sebagai ‘Al-Quran Percuma’, atau apa sahaja yang bersesuaian dengan cita rasa anda. 


Langkah 3: Siapkan emel susulan 

Setelah anda membina kempen khas di dalam sistem autoresponder anda, anda kini sudah boleh menghasilkan beberapa siri emel follow up untuk anda masukkan di ruangan Follow Up Emails di dalam kempen autoresponder anda.

Emel-emel inilah yang akan membantu anda membuat susulan atau follow-up secara automatik tanpa perlu duduk 24 jam di depan komputer menghantar emel.


Langkah 4: Sediakan opt-in form untuk mendapatkan maklumat prospek

Seteruanya, anda perlu menyediakan opt-in form untuk digunakan bagi mengumpul maklumat prospek anda. Op-in form boleh dihasilkan dengan mudah melalui sistem autoresponder. Hanya klik klik klik, semudah A-B-C-D 


Langkah 5: Menarik trafik ke web anda

Ini ialah aktiviti paling kritikal yang anda kena untuk lakukan dengan betul.

Jika anda gagal membawa trafik atau pelawat ke laman web anda, maka anda akan gagal untuk mengumpul prospek dan akan gagal menghasilkan pendapatan dan keuntungan bisnes affiliate.

Trafik adalah NYAWA bagi perniagaan internet.

Bayangkan jika anda mempunyai kedai, tetapi tiada pelawat (trafik) yang datang, bagaimana anda boleh menjual produk?

Begitu juga di internet, walau sehebat mana web jualan atau  laman web website anda, tapi tiada pelawat (trafik), maka sudah tentu tidak akan ada jualan.

Kesimpulannya, jika anda berjaya menguasai 5 di atas, saya yakin anda akan berjaya menjana pendapatan melalui internet dan pemasaran affiliate. 

Bagaimana Sistem Jualan Pro 2019 (SJP2019) Jalan Pintas Untuk Berjaya Dalam Bisnes Affiliate

Sekarang ada satu sistem affiliate yang dikenali dengan Sistem Jualan Pro 2019 (SJP2019) bagi menyediakan jalan pintas untuk membantu anda menjana pendapatan secara pasif melalui bisnes affiliate.

Cuba kita semak 5 langkah di atas satu persatu....

Langkah 1: Hasilkan laporan percuma berkaitan topik produk affiliate yang anda ingin promosikan

SJP2019 sudah sediakan laporan percuma - anda tidak perlu sediakan laporan percuma

Langkah 2: Bina kempen di autoresponder anda 

Autoresponder percuma telah disediakan untuk bekerja - anda tidak perlu membeli autoresponder

Langkah 3: Siapkan emel-emel susulan 

SJP2019 telah menyiapkan berpuluh email susulan untuk dihantar kepada prospek anda secara automatik - anda tidak perlu susah-susah nak sediakan email susulan

Langkah 4: Sediakan opt-in form untuk mendapatkan maklumat prospek

SJP2019 telah sediakan Opt-In Form - anda tidak perlu fikir cara membuatnya

Langkah 5: Menarik trafik ke web khas itu

Ini ialah tugas anda. Bila join, anda akan sertai group telegram khas - baru kami tunjuk cara untuk menarik trafik dan mengisi opt-in form.

Sistem telah sediakan satu webpage khas untuk mengumpul senarai email prospek

Anda berpeluang untuk jana komisyen dari pelbagai produk yang dipromosikan melalui sistem ini. 

Ini kerana setiap kali prospek anda melanggan emel mereka melalui webpage tersebut, SJP2019 akan terus merekod ID khas anda untuk dimasukkan secara automatik di dalam siri email follow up.Rujukan:

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan