Tuesday, 9 April 2019

Suruhanjaya Siasatan Diraja Akan Siasat Tabung Haji

Suruhanjaya Siasatan Diraja Akan Siasat Tabung Haji. Pembangkang menggesa Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) menyiasat Tabung Haji bagi menyingkap maklumat baru tentang dakwaan penyelewangan dalam lembaga berkaitan Islam itu semasa pentadbiran lepas.

Ketua Pembangkang, Ismail Sabri Yaakob berkata pembangkang mahu gambaran lebih adil dan tepat memandangkan TH sudah diperiksa.

Suruhanjaya Siasatan Diraja Akan Siasat Tabung Haji. “Pembangkang kesal dan kecewa dengan pengumuman hibah TH baru-baru ini. Pentadbiran lama dan kerajaan lama dituduh seleweng sedangkan akaun TH diperiksa dan diaudit Jabatan Audit Negara,” katanya pada sidang media di Parlimen hari ini.

Ismail merujuk kepada hibah 1.25% yang diumumkan bagi tahun kewangan 2018, jauh lebih rendah berbanding 6.25% bagi 2017.

Bekas perdana menteri Najib Razak berkata kadar hibah yang terendah dalam sejarah itu kerana nilai saham yang disenaraikan dalam tempatan jatuh kerana kerajaan gagal mengendalikan ekonomi negara.

Suruhanjaya Siasatan Diraja Akan Siasat Tabung Haji


Ismail berkata pembangkang menyokong cadangan Pemuda Umno yang mahu Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan untuk menyiasat Tabung Haji.

Dalam masa yang sama, Ismail menyeru masyarakat Islam terus memberi sokongan kuat kepada TH, menyifatkan ia sebagai jihad ekonomi.

Suruhanjaya Siasatan Diraja Akan Siasat Tabung Haji. “Jangan bimbang simpanan adalah selamat dan tidak perlu membawa keluar wang daripada simpanan TH. Malah, bagi mereka yang ada kemampuan, terus menambah dan menyimpan dalam akaun TH. - fmt  
Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 

Iklan
Image
Image


Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan