Wednesday, 24 April 2019

Bank Gergasi Swiss Mengakui Silap Menilai Ekonomi Malaysia

Bank Gergasi Swiss Mengakui Silap Menilai Ekonomi Malaysia. Bank gergasi Switzerland, UBS mengakui pegawainya, Kelvin Tay melakukan kesilapan berhubung penilaian ekonomi Malaysia yang dilaporkan secara meluas.

Dalam satu kenyataan hari ini, bank cawangan Singapura itu berkata Tay mendakwa Malaysia memiliki defisit akaun semasa.

Malaysia sebaliknya mempunyai lebihan akaun semasa (nilai jumlah eksport melebihi import) selama lebih 20 tahun.

Bank Gergasi Swiss Mengakui Silap Menilai Ekonomi Malaysia. Bank itu juga menjelaskan bahawa Tay telah secara salah menyatakan bahawa penghapusan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) oleh Putrajaya akan menyebabkan pergantungan yang lebih tinggi terhadap hasil minyak.

Ketua komunikasi korporat UBS Singapura, Adeline Lee menjelaskan bahawa Tay, ketua pegawai pelaburan serantau bank itu, telah membuat kesilapan kerana tempoh wawancara "live" yang singkat dengan Bloomberg.

Sehubungan itu beliau berkata bank itu "kesal dengan sebarang salah faham" hasil daripada wawancara itu.

Bank Gergasi Swiss Mengakui Silap Menilai Ekonomi Malaysia


Penilaian dilakukan Tay itu dibuat ketika banyak laporan berita menegaskan keadaan pasaran saham Malaysia kurang baik berbanding negara-negara jirannya. 

Pengkritik kerajaan menggunakan penilaian Tay sebagai bukti bahawa ekonomi Malaysia diuruskan dengan teruk.

Bank Gergasi Swiss Mengakui Silap menilai Ekonomi Malaysia. Bagaimanapun, Timbalan Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Ong Kian Ming dan setiausaha politik kepada menteri kewangan, Tony Pua menegaskan pihak Tay melakukan kesilapan. - mk

Berminat beriklan di web Addin?Jika berminat sila send ke 
Iklan
Image
Image
ImageImage

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan