Wednesday, 27 March 2019

Kejutan Dalam Inkues Adib

Kejutan Dalam Inkues Adib. "Saya terlalu ikut emosi tanpa ketahui fakta sebenar kejadian," kata jururawat Institut Jantung Negara (IJN) yang juga pemilik akaun Facebook dengan nama Cik Miera, yang memuat komen di laman sosial itu mengenai kematian anggota bomba Muhammad Adib Mohd Kassim.

Siti Syafika Amira Mohd Rasani, 27, yang berkhidmat di bilik pembedahan IJN selama enam tahun berkata beliau memuat naik komen kontroversi itu pada 22 Mac lepas tanpa mengetahui fakta sebenar.

Kejutan Dalam Inkues Adib.  "Saya emosi buat kenyataan ini kerana semasa Adib di sana (IJN) saya lihat keluarganya menangis.

"Saya juga nampak pihak bomba tidur luar Unit Rawatan Rapi (ICU) IJN setiap hari atas kerusi menunggu. Saya rasa dalam keadaan kekeluargaan," katanya ketika menjawab soalan pegawai pengendali inkues Zafran Rahim Hamzah semasa prosiding inkues bagi menyiasat kematian Muhammad Adib di Mahkamah Koroner Shah Alam hari ini.

Siti Syafika Amira dalam catatannya dalam Facebook sebelum ini menyatakan pendapatnya bahawa kematian anggota bomba itu bukan disebabkan oleh kemalangan tetapi oleh serangan ganas, bagaimanapun komen itu kemudiannya dipadamkan.

Kejutan Dalam Inkues Adib


Beliau yang merupakan saksi ke-25 turut memohon maaf kepada doktor yang dirujuk dalam kenyataannya itu.

"Kepada doktor saya tujukan, saya minta maaf, saya ikut emosi tanpa memikirkan fakta sebenar kejadian," katanya.

Muhammad Adib, 24, yang juga anggota van Unit Bantuan Perkhidmatan Kecemasan (ERMS) EMRS Balai Bomba dan Penyelamat (BBP) Subang Jaya, parah dalam rusuhan ketika kekecohan di tapak Kuil Sri Maha Mariamman, USJ 25, Subang Jaya pada 27 November tahun lepas.

Selepas 21 hari bertarung nyawa, Allahyarham menghembuskan nafas terakhir pada 17 Disember lepas di IJN.

Kejutan Dalam Inkues Adib.  Prosiding inkues di hadapan Koroner Rofiah Mohamad bersambung 2.30 petang ini. - mk


      
IklanImage

Image
Image
Image

1 comment:

  1. Nak buat mcm mana. Dia dah terikut cara Pas. Bantai ikut emosi dulu(supaya hati puas! ) Lps tu baru minta maaf

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan