Sunday, 17 March 2019

Impak Tragedi Solat Jumaat Christchurch Ke Atas Malaysia

Impak Tragedi Solat Jumaat Christchurch Ke Atas Malaysia. Kementerian Dalam Negeri (KDN) meminta polis memberi tumpuan kepada keselamatan lokasi tertentu, termasuk rumah ibadat.

Timbalan Menteri Dalam Negeri Mohd Azis Jamman berkata, ini susulan insiden tembakan rambang ke atas 2 masjid di New Zealand yang dilapor mengorbankan 49 nyawa, semalam.

Impak Tragedi Solat Jumaat Christchurch Ke Atas Malaysia. “Pihak polis maklum tentang perkara ini dan kita minta mereka memberikan kawalan dan pemerhatian serius, khususnya di tempat-tempat agama,” katanya selepas operasi menangkap pendatang asing tanpa izin di Pasar Borong Seri Kembangan, di sini, hari ini.

Insiden itu turut mencederakan 3 rakyat Malaysia. “Kami amat bersimpati dengan keluarga mangsa yang terlibat dalam insiden serangan keganasan itu,” kata Mohd Azis.

Sementara itu di Kuala Lumpur, ketua penolong pengarah Bahagian Anti Pengganas (E8) Cawangan Khas Bukit Aman, Ayob Khan Mydin Pitchay berkata, polis akan memperketatkan kawalan keselamatan di tempat ibadat dan pusat hiburan.


Impak Tragedi Solat Jumaat Christchurch Ke Atas Malaysia


“Kita sentiasa mengarahkan pihak Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) untuk memantau tempat ibadah dan tempat-tempat sensitif,” katanya kepada pemberita selepas Perhimpunan Perpaduan Demi Negara Rukun Tetangga dan Persatuan Penduduk 2019, hari ini.

Turut hadir Menteri di Jabatan Perdana Menteri P Waytha Moorthy.

Selain itu, Ayob Khan berkata, polis akan mengambil tindakan tegas terhadap mana-mana pihak yang cuba mengeksploitasi isu agama dan perkauman yang boleh menggugat keamanan negara.

“Saya tegaskan jangan ada sebarang pihak, khususnya di Malaysia mengeksploitasi isu agama dan perkauman atau hak-hak istimewa, institusi Raja-raja di Malaysia untuk kepentingan mereka,” katanya.


Impak Tragedi Solat Jumaat Christchurch Ke Atas Malaysia


Ayob Khan berkata, isu sedemikian boleh mencetuskan tindak balas pihak tertentu seperti mereka yang terlibat dengan Daesh untuk melakukan serangan. - fmt
Iklan
Image


Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan