Tuesday, 8 January 2019

Lagi Terbongkar Skandal 1MDB

Lagi Terbongkar Skandal 1MDB. Khairy Jamaluddin berkata Kabinet ketika pentadbiran BN sebelum ini tidak pernah dimaklumkan berkenaan kaitan urus niaga China dengan usaha bail out 1MDB, jika ia benar-benar berlaku.

Bekas menteri belia dan sukan itu merujuk laporan Wall Street Journal hari ini bahawa China pada 2016 menawarkan untuk menebus 1MDB yang berdepan masalah kewangan sebagai balasan untuk projek saliran paip bawah program 'One Belt, One Road'.

Laporan itu memetik dokumen yang dikatakan sebagai minit mesyuarat antara Malaysia dan China yang tidak pernah didedahkan sebelum ini.

"Sebagai bekas anggota Kabinet saya boleh katakan dengan jelas bahawa Kabinet tidak pernah diberitahu bahawa urus niaga China berkaitan dengan bail out 1MDB.

Lagi Terbongkar Skandal 1MDB


"Jika ada bukti ia berlaku, ia tanpa kelulusan Kabinet," katanya di Twitter.

Beliau menyifatkan dakwaan itu sebagai perkara yang besar dan perlu disiasat secara terperinci.

Laporan yang memetik sumber itu merujuk kepada projek Landasan Keretapi Pantai Timur (ECRL) dan Saluran Paip Gas Trans-Sabah (TSGP) yang menurutnya dibiayai bank-bank China dan melibatkan pekerja dari negara itu.

Selain penganugerahan projek, laporan itu juga mendakwa perdana menteri ketika itu Najib Razak mengadakan rundingan sulit bagi membenarkan tentera laut China berlabuh di dua pelabuhan Malaysia.

Lagi Terbongkar Skandal 1MDB


Menurut laporan itu lagi, pegawai China pada 2016 juga memberitahu pegawai Malaysia bahawa kerajaan negara itu akan menggunakan pengaruhnya untuk memastikan negara luar - termasuk Amerika Syarikat - menggugurkan siasatan ke atas 1MDB.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata kerajaan akan meneliti laporan itu dan berharap mendapat salinan dokumen yang dipetik WSJ dalam laporan itu.

Explosive allegations that need to be investigated thoroughly. As a former Cabinet member I can categorically state that Cabinet was never informed that the China deals were linked to bailing out 1MDB. If there is evidence of that happening, it was without Cabinet approval. https://t.co/3bBSekQaFi

— Khairy Jamaluddin (@Khairykj) 8 January 2019
Iklan

Image
Image
Image
Image

Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan