Friday, 28 December 2018

Akhirnya Monopoli Import Gula Berjaya Dihapuskan

Akhirnya Monopoli Import Gula Berjaya Dihapuskan. Kerajaan Pakatan Harapan (PH) akhirnya menghapuskan monopoli import gula di negara ini.

Timbalan Menteri Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna, Chong Chieng Jen berkata pengilang makanan dan minuman (F&B) di negara ini kini boleh memohon permit import untuk gula.

Beliau berkata, salah seorang pengeluar F&B di Sarawak berjaya mendapatkan permit mengimport gula dan ini adalah usaha kerajaan baru untuk menamatkan monopoli dalam beberapa sektor di negara ini.

“Kerajaan persekutuan yang baru berpendapat monopoli tidak baik untuk ekonomi negara, oleh itu Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna sedang mengkaji perniagaan ini yang dimonopoli kumpulan atau individu tertentu,” katanya dalam sidang media di sini, hari ini.

Akhirnya Monopoli Import Gula Berjaya Dihapuskan


Chong berkata, melalui dasar terbuka, ia akan memberi manfaat kepada pengilang F&B di negara ini, khususnya Sarawak dan Sabah kerana mereka kini boleh mengimport gula halus secara terus dari luar negara dengan harga lebih rendah berbanding dasar dahulu hanya 2 syarikat di Semenanjung diberi permit mengimport gula mentah dan menapisnya di negara ini.

Menurutnya, sebelum ini pengilang F&B terpaksa membeli gula halus pada harga RM2.80 sekilogram dari syarikat di Semenanjung, tetapi dengan adanya permit import, mereka boleh membeli dari luar negara pada harga kurang daripada RM2 sekilogram.

“Ini merupakan usaha kerajaan PH untuk mengawal kos hidup yang semakin meningkat kerana ia antara lain disebabkan dasar monopoli dilaksanakan kerajaan sebelumnya.”

Oleh itu, Chong menggesa pengilang F&B lain memohon permit import dan berharap dengan pengurangan kos pengeluaran, ia akan mengurangkan harga produk F&B di pasaran.

Akhirnya Monopoli Import Gula Berjaya Dihapuskan


Beliau berkata, permohonan itu boleh diluluskan dalam masa sebulan.

Chong berkata, pengilang F&B di Sabah dan Sarawak menggunakan antara 100 hingga 200 tan metrik gula setahun, manakala Malaysia menggunakan lebih 1.3 juta tan metrik setahun. - free malaysia today
Iklan

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. monopoli dalam berniaga sudah berlaku dr zman kolonial..bukan hanya gula 99% biz..oleh org tiong hwa..kan,,jawapan kpd knapa harga di sabah/sarawak mahal..dasar dr pnjajah diturunkan kpd taukey2..kerjaan pakatan jgn brretorik saje..cakap smua org boleh

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan