Thursday, 22 November 2018

Dah Tumbang.. Umno Mahu Kencing Lagi

Dah Tumbang.. Umno Mahu Kencing Lagi. Anggota Parlimen Pasir Salak Tajuddin Abdul Rahman mengakui yang beliau telah lama menyimpan rasa curiga terhadap 1MDB sejak dua tahun lalu, lebih-lebih lagi terhadap Jho Low.

Katanya, beliau telah pun mendesak bekas perdana menteri Najib Razak supaya mengambil tindakan kepada pengurusan 1MDB dan juga lembaga pengarahnya setelah mendapati banyak transaksi 1MDB tidak mengikut peraturan.

Dah Tumbang.. Umno Mahu Kencing Lagi. “Saya masih ingat kata-kata saya ketika itu, kalau tunggu lama-lama nanti kita akan kehilangan kepercayaan di kalangan rakyat. Rakyat tak boleh tunggu, mereka mahu tindakan diambil.

“[...]Dia senyap (ketika itu). Jadi saya sebagai seorang anggota parti dan satu pasukan, peranan kita menyuarakan, memberi pendapat, menegur.

“[...] Malah ketika Arul Kanda cuba menjelaskan kepada ahli majlis tertinggi seolah-olah tidak ada apa-apa yang tak betul berlaku, saya persoalkan bayaran beratus juta yang dibuat kepada syarikat Aabar Investment yang dikatakan anak syarikat IPIC itu,” katanya kepada pemberita di parlimen hari ini.


Dah Tumbang.. Umno Mahu Kencing Lagi


Imej Umno tercalar

Tambahnya lagi, bagi memulihkan imej Umno yang telah tercalar berikutan skandal itu, tindakan harus diambil kepada pihak yang bertanggungjawab.

“Kita bukan sahaja mahu Umno bangkit semula, kita juga mesti tangkap dia (Jho Low). Pihak berkuasa dan kerajaan harus berusaha sehabis baik untuk mengesan dan membawa dia balik,” tambahnya lagi.

Terdahulu, Najib telah menjelaskan tentang laporan media dengan judul “Jho Low menipu saya” atau “Kita telah ditipu oleh Jho Low” susulan salah satu soalan tentang 1MDB dalam temu bual dengan akhbar Sinar Harian.

Katanya, pembaca mungkin mendapat persepsi yang salah apabila hanya membaca tajuk sahaja.

“Isu 1MDB memang kompleks tetapi mereka yang mengkaji ataupun berpengetahuan dengan lebih mendalam pasti faham bahawa setiap aliran wang dari 1MDB yang didakwa hilang ialah selepas wang itu dipindahkan kepada ataupun dijamin oleh pihak Aabar dan pemiliknya, IPIC.

Dah Tumbang.. Umno Mahu Kencing Lagi


“ [...] Mereka yang mengikuti perkembangan 1MDB juga tahu bahawa Jho Low didapati telah berpakat dengan pengurus atasan syarikat IPIC dan Abu Dhabi serta bank pelaburan Goldman Sachs untuk menyalurkan sebahagian dana yang telah dipindah oleh 1MDB kepada Aabar dan IPIC kemudiannya kepada beliau,” katanya lagi.

Justeru beliau menegaskan sesuatu jawapan itu perlu dibaca atau ditonton pada konteks keseluruhan dan bukan secara berpilih. - malaysiakini


Iklan

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


3 comments:

 1. Good post, well written. Many thanks. I will be back soon to check out for updates. Cheers

  dewa poker

  poker88

  ReplyDelete
 2. Sayangnya sudah terlambat Dato yb ini buat kenyataan. Kuasa dan jatuh baru datok berani berkata2. Saya amat kagum dengan keberanian datok pasir salak ini. Panglima umno di dewan... Saya heran kenapa dulu dia diam aje pasal 1mdb ini..... yang lembut pulak yg bersuara....

  ReplyDelete
 3. Kenyataan yang betul dan patriotik adalah ..pecat najib dari UMNO....batalkan najib dari parliament PEKAN...rakyat pekan ditipu dan disogok rasuahnya ..berjutajuta...kontraktor bersubahat dan rasuahnya..semua jabatan dipekan disalhgunakan dan ditindas...ppdpekan lah antara pembodek terbesar...majlis derah pekan...pejabat daerah pekan..semua kontrak ..makan duit negara..projek..60..tibai 100...rakyat masih nak diam?..mohon PHOTO BERSIHKAN PEKAN...Tukar atau tamatkan jawatan ppd pengetua..pentadbir yang penjilat najib

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan