Thursday, 11 October 2018

Cadangan Mengejutkan Dari Menteri

Cadangan Mengejutkan Dari Menteri. Pemain industri pelancongan Langkawi memberi sambutan dingin terhadap cadangan Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan supaya cuti sekolah dibuat secara berperingkat antara negeri untuk mengurangkan kesesakan di tempat tumpuan pelancongan.

Timbalan Presiden Persatuan NiagaKawi Datuk Alexander Isaac berkata cadangan itu tidak sesuai untuk dilaksanakan kerana ia akan menjejaskan rancangan keluarga atau saudara-mara yang tinggal di negeri berlainan untuk menghabiskan percutian bersama-sama.

Cadangan Mengejutkan Dari Menteri. “Sistem (cuti sekolah) sekarang agak baik. Malah, Thailand pernah cuba cuti sekolah secara berperingkat suatu ketika dahulu dan ia gagal,” katanya kepada Bernama di sini.

Ketua Pegawai Eksekutif Persatuan Pelancongan Langkawi (LTA) Zainudin Kadir juga tidak bersetuju dengan cadangan itu, dengan menyatakan sistem cuti persekolahan sekarang tidak harus dipersalahkan bagi kesesakan di kawasan pelancongan.

“Langkawi sebagai destinasi pelancongan tidak pernah mengalami keadaan penuh sesak selama ini dan sekiranya ada berlaku kesesakan di sana sini, ia berlaku disebabkan kegagalan pengangkutan atau sistem infrastruktur yang tidak dijangka,” katanya.

Cadangan Mengejutkan Dari Menteri


Zainudin berkata kawasan tumpuan pelancongan di Malaysia masih belum mencapai tahap yang dinikmati seperti di Phuket, Thailand; atau di Bali, Indonesia; yang menyaksikan mereka menerima kemasukan pelancong yang konsisten sepanjang tahun.

“Bagi pemain industri pelancongan Langkawi, tempoh kerja sebenar mereka hanya sekitar enam bulan dalam tempoh setahun dan cuti sekolah berperingkat akan menjejaskan kemampanan perniagaan mereka,” katanya.

Sementara itu Presiden Pertubuhan Industri Pelancongan Langkawi Ahmad Phisol Ishak berkata cadangan cuti sekolah secara berperingkat tidak harus dilaksanakan sebagai penyelesaian untuk semua.

Cadangan Mengejutkan Dari Menteri


Beliau berkata kesesakan di tempat pelancongan bukan masalah sebenar yang dihadapi industri, yang masih berusaha menarik lebih ramai pelancong sama ada dalam atau luar negara.

“Apa yang dilaksanakan di Eropah dan Amerika Syarikat mungkin tidak sesuai dilaksanakan di negara kita dan saya percaya kawasan pelancongan kita masih mempunyai kapasiti yang cukup untuk mengendalikan kunjungan orang ramai dalam jumlah yang besar,” kata Ahmad Phisol. -bernama


Iklan

Image

Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan