Thursday, 20 September 2018

Peguam Negara Mahu Mansuh Undang-Undang Menindas Dengan Segera

Peguam Negara Mahu Mansuh Undang-Undang Menindas Dengan Segera. Dalam wawancara utamanya yang pertama sejak pelantikannya sebagai AG, Tommy Thomas bercakap mengenai tugas besar di depannya untuk meminda atau memansuhkan undang-undang menindas yang dijanjikan oleh Pakatan Harapan.

"Pejabat AG telah menyediakan senarai janji-janji yang PH [Pakatan Harapan] buat dalam manifesto. Senarai untuk pembaharuan undang-undang mencecah hingga sembilan muka surat," kata Thomas kepada Malaysiakini dan The Edge dalam wawancara selama 90 minit di pejabatnya di Putrajaya Khamis lepas.

Peguam Negara Mahu Mansuh Undang-Undang Menindas Dengan Segera. Dan ini, katanya, boleh difahami kerana mereka cuba membersihkannya selepas tempoh 60 tahun.

"Melihat senarai pembaharuan undang-undang ini dalam manifesto, proses itu boleh mengambil masa selama sedekad!" kata AG yang berusia 66 tahun itu.

Oleh itu, beliau mahukan pelbagai kementerian dan pihak berkepentingan untuk terlibat secara aktif untuk mempercepakan proses pembaharuam undang-undang itu.

"Kementerian mesti membantu. Menteri mesti percepatkan kementerian masing-masing, Mari ambil Akta Universiti dan Kolej Universiti, yang berada di bawah [Kementerian] Pendidikan...

Peguam Negara Mahu Mansuh Undang-Undang Menindas Dengan Segera


"Apa yang kita ingin mempercepatkan proses itu adalah untuk menteri pendidikan mempercepatkan kementerian dan penasihat udang-undang menyediakn pindaan dan serahkan kepada kami.

Pasukan perangka Parlimen kami mempunyai kata akhir. Sebab saya katakan ini kerana pihak berkepentingan, kementeriannya mungkin lebih tahu mengenai [Akta] Universiti dan Kolej Universiti daripada orang lain, "katanya.

Peguam Negara Mahu Mansuh Undang-Undang Menindas Dengan Segera. Namun begitu, katanya, perlu ada kesabaran kerana prosesnya mungkin mengambil masa. - malaysiakini

Iklan

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. Good blog you've got here.. It's hard to find
    quality writing like yours nowadays. I seriously appreciate people like you!
    Take care!!

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan