Friday, 21 September 2018

Nik Nazmi Bidas Mahathir

Nik Nazmi Bidas Mahathir. Kerajaan harus sensitif terhadap cabaran yang dihadapi peminjam Perbadanan Tabung Pendidikan Tinggi Nasional (PTPTN) yang tidak membayar hutang pelajaran, bukannya menghukum semua peminjam bersikap tidak amanah.

Ketua Pemuda Harapan Nik Nazmi Nik Ahmad berkata, kerajaan tidak boleh menghukum peminjam yang tidak membayar PTPTN secara pukul rata kerana bukan semua peminjam bersikap tidak beramanah.

Nik Nazmi Bidas Mahathir. Katanya, terdapat golongan peminjam yang masih belum mendapatkan pekerjaan. Jika sudah berkerja, gaji permulaan graduan amat rendah.

“Kita harus mengakui terdapat golongan miskin bandar dan miskin tegar, selalunya kelompok ini agak sukar membayar hutang kerana mempunyai banyak bebanan, contoh menyara keluarga setelah bergraduasi.

“Dalam budaya masyarakat Malaysia, jika seorang belajar di universiti mereka adalah harapan besar untuk membantu keluarga,” katanya dalam satu kenyataan di sini hari ini.

Semalam, Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad berkata, sikap tidak amanah peminjam menjadi punca jumlah tunggakan hutang bayaran balik PTPTN menjangkau angka RM36 bilion.

Dr Mahathir berkata, kebanyakan daripada peminjam telah mempunyai pekerjaan dan memperoleh pendapatan sendiri, namun masih belum mahu membayar hutang PTPTN.

Nik Nazmi Bidas Mahathir


Nik Nazmi berkata, beliau menghormati Dr Mahathir sebagai perdana menteri dan memahami bebanan ekonomi negara tetapi dalam hal ini “saya ingin menyatakan pandangan yang sedikit berbeza”.

“Kerajaan baru memerintah untuk beberapa bulan, sepatutnya misi kerajaan adalah untuk memperbaiki ekonomi negara dan perlu menyediakan lebih banyak peluang pekerjaan, gaji permulaan yang baik dan memahami masalah sebenar peminjam.

“Sistem pendidikan negara juga bermasalah dengan penumpuan terhadap pembinaan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS) ketika institusi pengajian tinggi awam(IPTA) yang tidak berkembang dan berhadapan potongan peruntukan yang besar dalam beberapa tahun ini.

“Biasiswa juga semakin berkurangan, maka ramai lepasan SPM tiada pilihan dan memilih IPTS untuk melanjutkan pengajian.

Nik Nazmi Bidas Mahathir


Katanya, oleh sebab itu Buku Harapan PH memfokus kepada usaha mencipta pekerjaan dengan gaji lebih tinggi, peningkatan gaji minimum dalam tempoh 5 tahun dan penangguhan pembayaran PTPTN sehingga peminjam mmpunyai gaji lebih RM4,000.

“Model sama digunakan di luar negara seperti di Australia dan Britain,” katanya. - free malaysia today
Iklan

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. This is a really good tip especially to those fresh to the blogosphere.
    Short but very accurate information… Thanks for sharing this one.
    A must read article!

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan