Tuesday, 18 September 2018

Misteri Insiden MH17 Akhirnya Terbongkar?

Misteri Insiden MH17 Akhirnya Terbongkar? Nombor siri misil yang menembak jatuh pesawat Malaysia Airlines MH17 menunjukkan ia milik Ukraine, lapor sebuah portal berita Rusia. RT.com melaporkan nombor siri itu tertera pada enjin dan muncung misil.

Penyiasat menjumpai nombor siri itu pada serpihan misil BUK. Jeneral Nikolay Parshin memberitahu wartawan, jejak dokumen misil BUK itu menunjukkan ia dihasilkan di sebuah kilang ketenteraan di Dolgoprudny pada 1986.

Misteri Insiden MH17 Akhirnya Terbongkar?  Misil itu kemudiannya dihantar ke sebuah unit tentera yang terletak di Ukraine.

“Bukti itu menyangkal dakwaan Ukraine dan sesetengah pihak yang mendakwa satu misil dilepaskan dari sebuah pelancar yang dihantar dari Rusia secara sulit, bertanggungjawab menembak jatuh MH17, menurut laporan Kementerian Pertahanan,” lapor RT.com.

Mei lalu, pendakwa raya yang menyiasat kes MH17 berkata, mereka mengenal pasti misil yang digunakan untuk menembak jatuh pesawat itu di timur Ukraine pada 2014, datang daripada pasukan tentera Rusia.

Misteri Insiden MH17 Akhirnya Terbongkar? 


Reuters melaporkan Ketua Jabatan Jenayah Polis Belanda, Wilbert Paulissen berkata, misil itu dilancarkan Briged Anti-pesawat Rusia ke-53.

Tetapi, Rusia menafikan pembabitannya dalam nahas itu.

Misteri Insiden MH17 Akhirnya Terbongkar? Semua 283 penumpang dan 15 anak kapal dalam pesawat MH17 yang dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur, terkorban selepas ia ditembak jatuh di timur Ukraine, pada 17 Julai 2014. - free malaysia today


Iklan

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan