Friday, 3 August 2018

Hapus Tol Guna Cara Alternatif

Hapus Tol Guna Cara Alternatif. Dua pakar ekonomi mengingatkan kerajaan tidak bertindak terburu-buru menghapuskan tol, malah sebaliknya mencadangkan ia memikirkan alternatif lain.

Dr Yeah Kim Leng dari Sekolah Perniagaan Universiti Sunway bekata walaupun rakyat akan mendapat manfaat daripada penghapusan tol, namun kerajaan mungkin akan menyesali langkah itu.

Hapus Tol Guna Cara Alternatif. Beliau berkata kerajaan perlu memikirkan bagaimana ia mahu membiayai penyelenggaraan jalan raya dan membayar pampasan kepada pemegang konsesi tol.

Beliau memberitahu FMT, kerajaan bakal memerlukan jumlah wang yang besar bagi membeli semua aset konsesi sekiranya tol dihapuskan.

Katanya situasi menang-menang yang menguntungkan rakyat dan juga pemegang konsesi boleh diusahakan, tetapi bukan dalam tempoh 100 hari.

Beliau mengulangi kenyataan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) Datuk Shahril Ridza Rizuan baru-baru ini bahawa 100 hari tidak mencukupi untuk melaksanan proses penghapusan tol yang rumit, dan terdapat perkara lain lebih penting perlu ditangani kerajaan.

Hapus Tol Guna Cara Alternatif


KWSP memiliki 49% saham dalam syarikat operator lebuh raya PLUS Malaysia Sdn Bhd, sementara syarikat milik Khazanah Nasional Bhd, Kumpulan UEM Bhd menguasai bakinya.

Syarikat konsesi tol lain yang disenaraikan termasuk IJM Corp Bhd, WCE holdings Bhd, Taliworks Corp Bhd Ahmad Zaki Resources Bhd, Gamuda Bhd, Bina Puri Holdings Bhd, Ekovest Bhd, Lingkaran Tras Kota HoldingsBhd (Litrak) dan Malaysia Resources Corp Bhd.

Pakar ekonomi Dr Barjoyai Bardai berkata terdapat cara lain untuk membantu rakyat miskin selain daripada penghapusan tol.

“Kenapa kita perlu hapuskan tol? Penghapusan tol adalah seperti memberi subsidi umum setiap hari.”

Hapus Tol Guna Cara Alternatif. Beliau sebaliknya mencadangkan pengguna lebuh raya dikenakan caj mengikut saiz kenderaan atau kemampuan enjin kenderaan mereka, atau kriteria lain. - free malaysia today

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
3 comments:

  1. Saya sokong bayaran tol jangan dihapuskan...cuma berharap kerajaan menurunkan atau menyemak kadar tol yang sedia ada untuk kos kerja-kerja baikpulih dan maintenance lebuhraya.

    ReplyDelete
  2. Pengguna motor2 besar mewah pun perlu bayar tol. Mrk guna jalan spt kepala bapak dia punya, tol tak bayar pula tu

    ReplyDelete
  3. Cukup hanya 50% kurang pun dah memadai.

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan