Wednesday, 29 August 2018

Akhbar Ini Mohon Maaf Atas Keceluparannya

Selepas dikecam pelbagai pihak pihak Harakah hari ini membuat permohonan maaf atas siaran sebuah artikel yang dianggap menghina kerajaan Selangor.

Dalam kenyataan pendek dikeluarkan hari ini, jabatan pengarang akhbar rasmi PAS itu berkata, rencana berjudul PRK Seri Setia: PAS lawan Darul LGBT itu tidak ditujukan kepada rakyat Selangor atau institusi diraja negeri terbabit.

Namun, kata kenyataan itu, Harakah mendakwa berlaku "salah tafsir" terhadap rencana berkenaan.

"Harakah mengambil maklum salah tafsiran yang berlaku, dan dengan itu pihak sidang pengarang memohon maaf atas penerbitan bahan tersebut yang mengundang persepsi pelbagai," katanya.

Rencana itu ditulis wartawan veteran Subky Latif yang memang terkenal dengan ketajamannya mengulas sesuatu isu secara bersahaja.

Bagaimanapun tulisan yang tersiar dalam Harakah edisi 2376 itu menimbulkan kemarahan banyak pihak.

Selain dianggap semberono mengaitkan kerajaan negeri dengan alaman lesbian, gay, biseksual dan transgender (LGBT), ia juga secara tidak langung terarah kepada Sultan Selangor sebagai ketua negeri.

Doa hancurkan pakatan jahat

Ia menarik perhatian kerana rencana kolumnis berkenaan disiarkan menjelang kurang dari 10 hari lagi sebelum pilihan raya kecil Seri Setia dan Balakong.

PAS meletakkan bekas exco Selangor Dr Halimah Ali sebagai calonnya di Seri Setia, selain menggesa penyokong parti terbabit memberikan undi kepada MCA yang mewakili pembangkang di Balakong.

Untuk rekod ia bukanlah kali pertama PAS mengundang kritikan ramai dalam aktiviti politik mereka di Selangor.

Pada Mac lalu PAS Selangor turut menimbulkan kontroversi ekoran doa yang dibacakan salah seorang pemimpinnya Ahmad Dusuki Abd Rani. Ia berlangsung menjelang pilihan raya umum ke-14.

Antara lain doa dibacakan Ahmad Dusuki itu ialah:

"Di malam yang baik ini, Ya Allah, kami berkumpul di padang ini mengharapkan kejayaan kepada Parti Islam Se-Malaysia, PAS, khususnya di bumi Selangor ini dalam pilihan raya yang akan kami lalui.

Kami memohon, mengadu kepada-Mu Ya Allah betapa lama bumi Selangor ini dijajah dengan suasana yang tidak (dengan) cara agama.

Kami memohon kepada-Mu Ya Allah agar diberi peluang kepada Parti Islam Se-Malaysia, PAS, untuk memerintah bumi Selangor ini.

Berilah peluang untuk melihat keadilan Islam, berilah peluang untuk melihat betapa indah agama-Mu ini di bumi bertuah ini. - malaysiakini


Iklan
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan