Wednesday, 4 July 2018

Punca Umno Tak Bantu Najib Terbongkar

Punca Umno Tak Bantu Najib Terbongkar. Naib Presiden Umno yang baru, Datuk Seri Mahdzir Khalid berkata parti itu akan mengkaji bantuan yang boleh diberikan kepada Datuk Seri Najib Razak kerana akaun parti masih dibekukan Pasukan Petugas Khas 1MDB.

“Saya tak boleh jawab lagi…kena lihat dahulu. Dia bekas presiden, perdana menteri begitu lama berkhidmat.

Punca Umno Tak Bantu Najib Terbongkar. “Kita dari segi parti macam mana kita nak bantu, (akaun) kita pun kena beku,” katanya di lobi Kompleks Mahkamah KL di Jalan Duta hari ini.

Beliau mengulas jika Umno akan menghulurkan bantuan kepada bekas presidennya yang mengaku tidak bersalah terhadap 3 pertuduhan melakukan pecah amanah dan 1 dakwaan menyalahgunakan jawatannya membabitkan RM42 juta dana SRC International Sdn Bhd.

Hakim Mahkamah Tinggi, Datuk Sofian Abdul Razak hari ini menetapkan ikat jamin RM1 juta untuk 4 pertuduhan bersama 2 penjamin dan 2 pasportnya diserahkan kepada mahkamah.

Punca Umno Tak Bantu Najib Terbongkar


Hakim turut mencadangkan 19 hari perbicaraan kes itu pada tahun depan, dari 18 hingga 28 Februari, 4 hingga 8 Mac dan 11 hingga 15 Mac.

Mengenai pembekuan akaun bank Umno, Mahdzir berkata, Umno mengikut prosedur yang ditetapkan Jawatankuasa Khas 1MDB.

“Kita kena pergi sidang (Jawatankuasa 1MDB) dan tengok apa benda yang sepatutnya dibuat parti.

“Kita nak tahu apa yang ada dalam itu dan penyelesaiannya.”

Punca Umno Tak Bantu Najib Terbongkar


Beliau turut menggesa rakyat tidak menghukum Najib dan menyerahkan kepada mahkamah untuk menentukan Najib bersalah atau sebaliknya.

“Kita serah kepada mahkamah, yang penting sekali ‘rule of law’ dapat ditegakkan dalam sebuah sistem perundangan negara kita.” - free malaysia todayIklan
Image
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan