Saturday, 5 May 2018

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?  Memperkenalkan sikap hormati perbezaan pandangan ulama dan pertahankan Keterbukaan, Mufti Pulau Pinang mengatakan sikap sebegitu menyebabkan beliau difitnah sebagai liberal.

"Saya cuba pertahankan Keterbukaan di Pulau Pinang. Kita ajar rakyat Pulau Pinang hormati kepelbagaian", Kata Dato' Dr Wan Salim dalam pembentangan kertas kerja di Karnival Islam rahmat sekelian alam di Masjid Taman Sembilang pada pagi ini.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal? Beliau menyatakan, bahawa beliau tidak mahu menyekat kebebasan para ustaz yang berceramah agama di seluruh masjid dan surau di Pulau Pinang, sebaliknya memberikan panduan kepada mereka. Tujuan panduan itu dibuat untuk elak dari berlaku perbalahan dalam masyarakat.

"Anta ceramah dua jam, Ana pula kena nak terang kepada masyarakat", Cerita Dato' Mufti ketika berhadapan dengan seorang ustaz.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal?


Beliau menyatakan juga, bahawa keterbukaan dan meraikan kepelbagaian pandangan ulama banyak menguntungkan masyarakat, kerana kita dapat elak menyusahkan umat terutama dalam isu-isu melibatkan kepada (fiqh) muamalat.

Mufti Pulau Pinang Dituduh Liberal? "Secara umumnya, kita tak akan sekat (kebebasan). Kita nak ajar kepelbagaian perlu dihormati", tegas beliau lagi. - khabar siyasahIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


3 comments:

 1. liberal krn negara berbilang kaum dan bangsa.. liberal tapi tak spt ustad melayu islam yg makan dedak sogokan melayu islam syaitan..

  Serupa Nik Omar yg keluar Pas. Dia tak makan dedak spt hj eddie dan geng. Dia tak khianati pendirian & perjuangan arwah ayah dia. Dia bawa legasi serta teruskan kerja baik al-marhum tgna ke Parti Pan Amanah.

  Ibu Nik Omar seharus bersyukur dan bangga krn anak sulung tgna mempunyai ke empat2 ciri di atas yg Nik Abdul bukan sama sekali.

  ReplyDelete
 2. kita semua berkempen pakatan harapan kepada keluarga ...Saudara kita ... Adik beradik kita .. . Sahabat dan jiran2 kita .... Ayuh berkempen dengan lemah lembut dan berhemah. ... Diiringi doa .....

  ReplyDelete
 3. Liberal Merdeka, Merdeka lah Liberal..
  Lawan Ustad Melayu Islam Komunis Cina...
  Kebaikan lawan Kejahatan...

  Merdeka lah penjawat2 Awak Negara.. Tiba masa nya Tsunami incognito pengundi penyokong PH.. Bangkit..!

  ahli2, pegawai2, penjawat2 bawahan keseluruhan tidak restu & bersama dgn setengah individu atasan jabatan mrk yg menyeleweng langgar undang2, merosakan negara & menindas rakyat.

  Mrk ni the silent pengundi tsunami yg kian lama menanti waktu & peluang utk kaw kaw hukum gerombolan ‘musuh negara & rakyat’ individu2 atasan mrk yg mewakili tuan politik korup di negeri & pusat.

  Mrk jelas nampak kerosakan diperlakukan, aset & dana negara di salah guna.. tetapi mrk tak terdaya bongkar..

  Kali ni lah. Mrk mau pecah belengu otokratik tuan korup & tamat gejala ketakutan, ancaman dari atasan di tempat2 bertugas masing2. Mrk juga mau hukum kuncu2, pembuli2 & pengintip2 tuan politik korup yg bertempat di kalangan penjawat.

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan