Wednesday, 11 April 2018

Tawaran Hebat Untuk Hari Mengundi 9 Mei

Ketika kemarahan orang ramai terhadap pemilihan tarikh 9 Mei sebagai hari mengundi masih membara salah seorang pemimpin Pakatan Harapan (HARAPAN) tampil 'meredakan' keadaan.

Kata Dr Dzulkefly Ahmad, disebabkan hari pembuangan undi ditetapkan pada Rabu, HARAPAN menjanjikan yang lebih menarik kepada rakyat Malaysia jika mereka memenangi PRU yang dianggap antara paling sengit dalam sejarah itu.

Pengarah Strategi AMANAH itu berkata kerajaan HARAPAN akan mengisytiharkan dua hari berikutnya - 10 dan 11 Mei - sebagai cuti umum.

"Ia dibuat untuk menggalakkan dan meyakinkan rakyat serta pengundi supaya pulang mengundi dan seterusnya menyambut kemenangan rakyat," katanya melalui ciapan di Twitter hari ini.

Dzulkefly yang terlibat dalam merangka manifesto bersama HARAPAN mengakui tarikh pengundian pada Rabu akan menyukarkann ramai orang untuk mengundi.

Hari ini perhatian orang ramai tertumpu kepada pengumuman Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) yang menetapkan 9 Mei sebagai hari membuang undi.

Di sebalik keinginan SPR mahu mencatat peratusan tinggi bagi jumlah penyertaan pengundi dalam PRU kali ini, menjadikan hari bekerja sebagai tarikh membuang undi dikritik kerana ia akan banyak menyusahkan orang ramai.

Masalah lebih besar akan dihadapi pengundi yang bekerja di tempat berbeza - atau jauh - dengan pusat membuang undi.

Bagaimanapun tidak dapat dipastikan sama ada keputusan memberi cuti umum itu sudah dibincangkan di kalangan pemimpi HARAPAN atau sebaliknya. - malaysiakini

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image1 comment:

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan