Saturday, 3 March 2018

Tembelang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Terbongkar?

Tembelang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Terbongkar? Pihak berkuasa Australia membekukan satu akaun bank yang mempunyai hampir RM1 juta milik seorang pegawai polis kanan Malaysia, lapor Sydney Morning Herald (SMH) hari ini.

Menurut laporan itu, Polis Persekutuan Australia (AFP) mengesyaki “kemasukan wang tunai mencurigakan” dalam akaun “Goal Saver” Bank Commonwealth milik Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd yang tidak aktif selepas dibuka pada 2011.

Tembelang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Terbongkar? “Tiada ada sebab jelas mengenai bentuk dan cara deposit,” kata seorang pegawai polis dalam satu afidavit permohonan pembekuan akuan itu yang dilihat SMH.

Menurut laporan itu, kemasukan wang di bawah A$10,000 bermula seminggu selepas Najmuddin melawat Australia pada 2016.

Pendeposit tidak diketahui mengunjungi cawangan dan mesin juruwang automatik (ATM) di seluruh negara itu, dari Biloela di Queensland ke Devonport di utara Tasmania dan Lakemba di barat Sydney dan pusat perniagaan Melbourne.

Polis Malaysia membersihkan nama Najmuddin melalui satu siasatan dalaman selepas dimaklumkan AFP.

Tembelang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Terbongkar?


Seorang jurucakap di Bukit Aman yang dihubungi FMT berkata, beliau tidak tahu mengenai kes itu, manakala Najmuddin enggan mengulas dan berkata, perkara itu perlu dirujuk kepada Ketua Polis Negara, Tan Sri Mohamad Fuzi Harun.

“IGP tahu kes itu,” kata Najmuddin dalam jawapan ringkas sambil menambah Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard Bukit Aman sudah menjalankan siasatan.

SMH melaporkan baki akaun Najmuddin bertambah hampir A$290,000 kepada A$320,000 (RM972,000) dalam tempoh sebulan, menyebabkan pihak berkuasa mengesyaki wang itu adalah hasil kegiatan jenayah atau pengubahan wang haram.

Najmuddin ketika dihubungi SMH berkata, beliau meminta seorang “kawan rapatnya di Malaysia” memindahkan wang itu untuk membayar yuran pengajian ijazah sarjana anak perempuannya di sana.


Tembelang Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman Terbongkar?


“Saya sudah beri penjelasan saya. Jabatan saya menulis surat kepada AFP (Polis Persekutuan Australia),” katanya kepada Fairfax Media.

Najmuddin sebelum ini ialah ketua polis Johor sebelum dilantik mengetuai Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Ogos lalu. - free malaysia todayIklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
2 comments:

  1. Aikkkk! Banyaknya pitis dia!!

    ReplyDelete
  2. Pitih belana weh..kayo kayo belako ore atah nu..

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan