Thursday, 8 March 2018

Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan

Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan. Tan Sri Pandikar Amin Mulia hari ini menegaskan kuasanya sebagai Speaker Dewan Rakyat apabila dminta menjelaskan mengapa usul membincangkan situasi kanak-kanak miskin di Kuala Lumpur dan Putrajaya ditolak.

Pandikar berkata speaker bukan sahaja diberi kuasa mentafsir peraturan-peraturan Dewan Rakyat tetapi juga tidak perlu memberikan sebab panjang lebar menjelaskan keputusannya.

Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan.“Apabila saya buat keputusan, sama ada melalui lisan atau penulisan, bermakna saya sudah buat keputusan. Cubalah baca Peraturan Majlis Mesyuarat 23(1)(C),” katanya.

Peraturan itu menyatakan sesuatu pertanyaan tidak boleh mengandungi apa-apa hujah, sangkaan, fikiran, tohmah, puji atau keji atau mengandungi kalimah-kalimah mengelirukan, menyindir atau menyakitkan hati ataupun mengenai apa-apa perkara dangkal atau meminta penerangan mengenai perkara-perkara remeh.

“Saya boleh tolak kalau soalan itu menurut tafsiran saya merupakan sindiran, bermakna saya ada hak untuk baca soalan menurut perspektif kamu,” katanya di Dewan Rakyat hari ini.

Sebelum itu, Charles Santiago (DAP-Klang) meminta Pandikar menjelaskan mengapa soalannya mengenai usul segera membincangkan isu kemiskinan kanak-kanak bawah usia 5 tahun di Kuala Lumpur dan Putrajaya, perkara yang mendapat perhatian laporan Tabung Kanak-kanak PBB baru-baru ini. Pandikar menjawab usul ditolak kerana tidak perlu disegerakan dan tidak melibatkan kepentingan awam.


Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan


Seterusnya beliau berkata Ahli Parlimen yang tidak bersetuju dengan keputusannya berhak membuat usul bantahan untuk dimasukkan ke dalam Aturan Urusan Mesyuarat.

“Peraturan mesyuarat ini bukannya saya yang buat. Ia sudah ada di sini sebelum saya jadi speaker lagi,” kata Pandikar.

“Kadang-kadang saya terfikir, ada Ahli Parlimen yang seolah-olah memiliki lesen besar. Kalau tidak ikut tidak boleh. sebenarnya yang ada lesen besar dalam Peraturan Majlis Mesyuarat adalah speaker. Hanya speaker yang mempunyai lesen besar menggunakan ‘Buku Biru’ ini,” katanya.

Beliau merujuk kepada warna kulit buku Peraturan-peraturan Majlis Mesyuarat Dewan Rakyat. Buku itu boleh dimuat turun di laman web Parlimen.

Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan


“Ada ahli yang berhormat bukan sahaja tidak ikut arahan speaker tetapi cabar speaker letak jawatan. Saya tunggu kalau ada speaker mereka duduk di atas sini selepas itu orang cabar letak jawatan kalau keputusannya tidak ikut selera. Mudah-mudahan panjang umur,” katanya.

Semalam, Nga Kor Ming (DAP-Taiping), Ngeh Koo Ham (DAP-Beruas) dan V Sivakumar (DAP-Batu Gajah) dilaporkan menuntut Pandikar meletak jawatan kerana tidak membenarkan usul membincangkan sitaan kapal mewah “Equanimity” dan soalan-soalan berkaitan 1MDB.

Speaker Dewan Rakyat Buat Kejutan. Semalam, Ketua Polis Negara Tan Sri Fuzi Harun berkata sitaan kapal itu satu tindakan sivil berdasarkan satu kes mahkamah di Amerika Syarikat terhadap ahli perniagaan Low Taek Jho atau Jho Low. - free malaysia today

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan