Monday, 5 March 2018

Pengarah CID Bukit Aman Naif Dakwa Zahid Hamidi

Pengarah CID Bukit Aman Naif Dakwa Zahid Hamidi. Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Ahmad Zahid Hamidi mempertahankan Datuk Seri Wan Ahmad Najmuddin Mohd dengan berkata pengarah Jabatan Siasatan Jenayah (CID) Bukit Aman itu mungkin "naif" berhubung sistem undang-undang Australia.

"Perkara ini timbul sejak 2016. Wan Ahmad sudah nyatakan sumber sebenar wang berkenaan adalah dari jualan rumah bagi membiayai pendidikan anaknya di Australia, namun undang-undang negara itu mewajibkan kebenaran khas diperoleh untuk transaksi lebih A$10,000.

Pengarah CID Bukit Aman Naif Dakwa Zahid Hamidi. "Jadi mungkin Wan Ahmad sedikit naif dengan sistem perundangan di Australia.

"Namun dia perlu menjelaskan perkara itu kepada pihak berkuasa dan juga kepada saya secara peribadi. Kita terima penjelasan beliau dengan penuh kerpercayaan," katanya seperti dipetik Bernama.

Akhbar harian Australia Sydney Morning Herald dua hari lalu melaporkan sebuah akaun bank milik Wan Ahmad, yang mengandungi dana lebih A$320,000 (RM971,800) dibekukan.

Polis Persekutuan Australia mendakwa wang berkenaan merupakan hasil dari penggubahan wang haram atau aktiviti jenayah.

Pengarah CID Bukit Aman Naif Dakwa Zahid Hamidi


Laporan sama juga menyatakan Wan Ahmad tidak menuntut semula wang berkenaan, dengan mendakwa tindakan mahkamah terlalu mahal.

Zahid, yang juga merupakan menteri dalam negeri, bercakap kepada Bernama bahawa adalah menjadi amalan biasa bagi pegawai polis membuat pengisytiharan harta setiap tahun kepada Ketua Polis Negara Datuk Seri Mohd Fuzi Harun, yang juga perlu mengisytihar hartanya kepada menteri.

Pengarah CID Bukit Aman Naif Dakwa Zahid Hamidi. Jumaat lalu, Mohd Fuzi mengesahkan wang dalam akaun Wan Ahmad di Australia datang dari sumber bersih dan mendakwa ia untuk membiayai pendidikan anak Wan Ahmad di negara itu. - malaysiakini

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


1 comment:

 1. The guy is not an ordinary policeman...my my up high in the hierarchy and most likely a graduate himself.

  And, the money supposedly for studies expenses and what not...not a cooking course or some hanky panky diplomas like many would be migrant would do. I knew first hand be because I have met so many while doing my studies at an Australian university.

  That said, he's a learned man and should be more versed with Laws, local or international...this Jawa TPM who excruciatingly trying to express himself employing engrrish at the UN but managed to just made him more than a clown now wants to apply a smokescreen over a clear cut to be investigated situation...wak jahid....you already look stupid!

  Gopi kes amacam? Kes pak polis kena angkut SPRM amacam? Kes 1MDB khalid-dah-retire masih cari lobang cacing?

  DungUMNO semakin memalukan melayu ler...

  ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan