Monday, 19 March 2018

CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan?

CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan?Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Arul Kanda Kandasamy berkata syarikat tidak pernah menyalurkan apa-apa juga jumlah wang ke akaun peribadi Perdana Menteri Datuk Seri Najib Razak.

Dalam forum Bicara Negara di Ipoh hari ini, Arul berkata, ini berdasarkan rekod 1MDB sendiri dan penyiasatan yang dibuat oleh Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC).

CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan? “Saya mengesahkan 1MDB, berdasarkan rekod kami dan penyiasatan PAC, tidak pernah membayar walau satu sen pun kepada akaun peribadi perdana menteri,” katanya seperti dipetik Utusan Malaysia.

Arul berkata demikian dalam sesi soal jawab forum berkenaan dakwaan perdana menteri menerima RM2.6 bilion wang berkait 1MDB ke dalam akaun peribadi.

Star Online memetik Arul berkata, 1MDB terus menjadi sasaran pembangkang kerana kehabisan modal untuk mengkritik kerajaan.

Beliau memuji kerajaan kerana memperbaiki keadaan ekonomi dan mencipta peluang pekerjaan.

“Isu 1MDB adalah isu lama tetapi pihak tidak bertanggungjawab terus menghebohkannya,” tambahnya.

Arul berkata, Najib terus dikaitkan dengan 1MDB kerana pernah memegang jawatan pengerusi lembaga penasihat.

“Kuasa beliau hanyalah sebagai penasihat, dan oleh sebab kedudukannya dalam lembaga itu, pembangkang mendakwa beliau bertanggungjawab” katanya, dan menambah Najib tidak memiliki kuasa eksekutif.

CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan?


Arul berkata, rakyat tidak harus membuat spekulasi tentang saman sivil Jabatan Kehakiman AS (DoJ) terhadap 1MDB yang difailkan pada 2016.

“Sehingga kini tidak ada apa-apa prosiding, pembelaan atau penghakiman (mengenai saman itu).”

“Baru-baru ini mereka turut meminta mahkamah menangguhkan kes itu selama 6 bulan lagi,” katanya.

Najib menafikan sebarang salah laku berhubung 1MDB dan pada 2016, Peguam Negara Tan Sri Mohamed Apandi Ali berkata wang sebanyak AS$681 dalam akaun beliau adalah hadiah daripada keluarga diraja Arab Saudi.

Minggu lepas, 1MDB berkata ia tidak boleh menuntut 104 juta francs Swiss (RM430 juta) yang sedang dipertimbangkan oleh Parlimen Switzerland untuk dipulangkan kepada pemilik berhak kerana wang itu bukan milik syarikat atau kerajaan Malaysia.

“1MDB sebelum ini menyatakan dan mengulangi ia tidak kehilangan wang dan semua wangnya diambil kira sepenuhnya,” katanya kenyataan.

Ia menambah RM430 juta itu daripada denda yang dikenakan ke atas bank-bank tertentu oleh pihak berkuasa kawal selia kewangan Switzerland dan oleh itu milik bank-bank berkenaan.

Parlimen Switzerland menolak usul meminda undang-undang berhubung keuntungan bank yang diperoleh secara salah yang dirampas oleh pihak berkuasa dengan tujuan mengembalikan wang yang dikaitkan dengan 1MDB kepada Malaysia.


CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan?


Pada 28 Februari lepas, polis Indonesia menyita sebuah kapal mewah, Equanimity, di Bali atas permintaan pihak berkuasa AS yang menyiasat dakwaan pengubahan wang melibatkan dana negara Malaysia.

Kapal layar itu ditahan ditengah-tengah siasatan rasuah bernilai berbilion dolar yang dilancarkan oleh DoJ dan dikaitkan dengan 1MDB.

Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Datuk Seri Jailani Johari berkata kerajaan akan bertindak terhadap media asing yang menyiarkan “berita palsu” mengenai 1MDB.

Jailani berkata, kerajaan mengenal pasti beberapa organisasi berita yang “cuba menghidupkan semula” isu 1MDB berikutan penyitaan kapal tersebut.

CEO 1MDB Buat Pendedahan Mengejutkan? Antara media itu ialah The Wall Street Journal (WSJ), The New York Times, The Economist, Australian Broadcasting Corporation dan MSNBC, katanya. - free malaysia today


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


2 comments:

  1. Why then 1MDB's FY Audit from 2014, 2015, 2016, 2017 are still forthcoming?

    Auditor General Thambrin Buang reported $7 billion UNACCOUNTED for....my my these people still dare to keep on lying through their teeth!

    ReplyDelete
  2. ini yg pas puashati tu kot. sepatutnya sila sedia bertemu dgn parti pmbangkang lain sbb byk persoalan dr org yg tahu bab kewangan ni. pas tkde kepakaran

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan