Friday, 23 February 2018

SPRM Terkejut

SPRM Terkejut. Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) terkejut dengan skor menurun daripada 49 kepada 47 pada tahun ini yang dikeluarkan oleh Transparency International - Malaysia (TI-M).  Pesuruhjaya SPRM, Tan Sri Dzulkifli Ahmad berkata, ia tidak selaras dan mencerminkan dengan tindakan sebenar yang diambil oleh pihaknya dalam isu rasuah. 

“Kita buat tangkapan berterusan sepanjang 2017 dan lebih agresif berbanding tahun sebelumnya. 

SPRM Terkejut. “Indeks ini tidak mencerminkan tindakan yang diambil. Namun, begitu saya belum meneliti sepenuhnya laporan yang dikeluarkan dan hanya membacanya di laporan media,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Lembaga Penasihat SPRM, hari ini.

Katanya, kajian yang dilakukan oleh badan Transparency International yang berpangkalan di Berlin, Jerman tidak hanya memfokuskan kepada rasuah sebagai subjek kajian. 


SPRM Terkejut


“Selain rasuah, kajian tersebut turut melihat kepada hak asasi manusia, senario politik, keberkesanan menjalankan perniagaan di sesebuah negara.  “Namun begitu kita ambil maklum hasil kajian CPI ini dan akan menubuhkan sebuah jawatankuasa khas melihat kepada skor ini,” katanya. - sinar harian

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan