Thursday, 1 February 2018

SPRM Tahan Pegawai Jabatan Keretapi Sabah

SPRM Tahan Pegawai Jabatan Keretapi Sabah. Mahkamah Majistret hari ini mengeluarkan perintah reman 5 hari terhadap 2 penolong jurutera Jabatan Kereta Api Negeri Sabah bagi memudahkan siasatan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berhubung dakwaan rasuah dalam projek kereta api di negeri ini.

Perintah itu dikeluarkan Majistret Cindy McJuce Balitus bagi membolehkan siasatan dilakukan terhadap 2 lelaki berkenaan yang masing-masing berumur 38 dan 36 tahun, suspek ke-6 dan ke-7 dalam kes itu, mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

SPRM Tahan Pegawai Jabatan Keretapi Sabah.  Ketika ditemui pemberita di luar mahkamah, pegawai pendakwa SPRM, Mohd Faliq Basirudin berkata, 2 lelaki itu ditahan ketika berada di pejabat mereka di Tanjung Aru dan dibawa ke pejabat SPRM untuk disoal siasat sebelum ditangkap kira-kira 9 malam.

Beliau berkata, 4 individu, termasuk seorang timbalan pengarah Jabatan Kereta Api Negeri Sabah dan seorang kontraktor, dibebaskan dengan ikat jamin hari ini.

Menurutnya, kontraktor berkenaan dibebaskan dengan ikat jamin RM100,000, RM20,000 daripadanya didepositkan, manakala timbalan pengarah itu dibebaskan dengan ikat jamin RM100,000 tanpa sebarang deposit dan 2 yang lain dibebaskan masing-masing dengan ikat jamin RM100,000 dan RM50,000 tanpa didepositkan.

SPRM Tahan Pegawai Jabatan Keretapi Sabah


Keempat-empat mereka ditangkap pada 22 Januari lalu, dengan setiap seorang dikenakan ikat jamin 2 penjamin dan diperintahkan melaporkan diri ke pejabat SPRM sekali sebulan.

Suspek ke-5 dalam kes itu adalah kontraktor berumur 60 tahun yang ditangkap pada 27 Januari dan perintah reman terhadapnya berakhir esok.

Tiga suspek yang berkhidmat dengan Jabatan Kereta Api Negeri Sabah dipercayai menerima lebih RM3 juta daripada kontraktor berkenaan sejak 2011.

SPRM Tahan Pegawai Jabatan Keretapi Sabah.  SPRM juga melaporkan pihaknya merampas wang tunai berjumlah kira-kira RM1.6 juta dan membekukan akaun melibatkan RM5.3 juta dalam beberapa bank berhubung kes itu. - free malaysia today

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan