Thursday, 15 February 2018

Rupanya Ini Dalang Penipuan Umrah?

Rupanya Ini Dalang Penipuan Umrah? Keluarga kepada Zaiton Man atau lebih dikenali dengan panggilan Kak Ton berjaya menahan dalang di sebalik penipuan pakej umrah di Siem Riep, Kemboja, kelmarin.

Adik kepada Kak Ton yang mahu dikenali dengan panggilan Lie, 33 berkata, pencarian lelaki berusia 38 tahun itu dilakukan kerana mahu mencari keadilan buat kakaknya itu.

Menurutnya, sejak Kak Ton didakwa atas tuduhan menipu pakej umrah di Mahkamah Majistret Rompin, keluarga mula tertekan sedangkan kakaknya itu langsung tidak bersalah.

Rupanya Ini Dalang Penipuan Umrah? “Bila dah tersebar berita itu (Kak Ton didakwa di mahkamah) seluruh negara berikutan dakwaan yang dibuat oleh ‘orang di Keratong’ menyebabkan kami tertekan dan malu.

“Kami sekeluarga tahu Kak Ton hanya mewakili, tapi dalangnya adalah lelaki berkenaan.

“Kakak saya tak pernah tahu bahawa pakej umrah yang diwujudkan oleh lelaki berkenaan adalah tipu kerana Kak Ton pernah mengikuti pakej kendalian lelaki itu sebelum ini,” katanya ketika dihubungi Sinar Harian di sini, semalam.

Pada 31 Januari lalu, Kak Ton yang merupakan seorang suri rumah berdepan 11 pertuduhan setelah dihadapkan ke Mahkamah Majistret, Rompin atas dakwaan menipu pakej umrah membabitkan jumlah kerugian RM44,000 sejak dua tahun lalu.

Dia bagaimanapun mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan dibacakan di hadapan Majistret Najwa Hashim.

Rupanya Ini Dalang Penipuan Umrah? 


Lie berkata, dia sanggup ke Kemboja pada Selasa lalu, semata-mata untuk memujuk dan berjumpa dengan lelaki berkenaan.

Bagaimanapun, dia bersyukur kerana ALLAH memudahkan urusannya, malah lelaki berkenaan juga memberi kerjasama yang baik dan mahu pulang ke Malaysia.

“Lelaki itu setuju untuk serah diri secara sukarela dan membantu siasatan,” katanya.

Dalam pada itu, Lie memberitahu, lelaki itu telah diserahkan kepada pihak polis di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Sepang olehnya sendiri kira-kira jam 3 petang, semalam.

Katanya, penyerahan itu dibuat olehnya selepas mendapat arahan daripada pegawai penyiasat kes tersebut.

“Saya juga dimaklumkan pegawai penyiasat kes ini iaitu anggota daripada IPD Kuantan akan datang ke Kuala Lumpur pada hari ini (semalam),” katanya.


Rupanya Ini Dalang Penipuan Umrah? 


Sementara itu,Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Komersial negeri, Superintenden Mohd Wazir Mohd Yusof mengesahkan penahanan lelaki tersebut.

Bagaimanapun, beliau tidak mengulas lanjut berhubung perkara terbabit kerana ia masih dalam siasatan. -sinar

Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan