Friday, 26 January 2018

Taktik Pindah Pengundi Terbongkar

Taktik Pindah Pengundi Terbongkar. PKR mendesak polis mengambil tindakan sewajarnya terhadap individu-individu yang memberi maklumat palsu kepada Suruhanjaya Pilihan Raya (SPR) dan Jabayan Pendaftaran Negara (JPN) atas tujuan bagi menukar pusat mengundi dalam PRU14 nanti.

Bendahari Agungnya, Datin Paduka Tan Yee Kew berkata, sebelum ini, pihaknya telah melakukan bancian dan siasatan di rumah-rumah pengundi sekitar Wangsa Maju dan memperolehi bukti di mana terdapat individu disyaki bukan pemastautin tetap di alamat terlibat.

Taktik Pindah Pengundi Terbongkar. "Malah, pemilik alamat-alamat tersebut juga tidak mengetahui dan mengenali individu-individu yang dinyatakan itu.

"Maka pada bulan Ogos dan November tahun lalu, kami telah membuat laporan terhadap 1,429 individu terlibat yang dipercayai telah memberi maklumat palsu kepada SPR dan JPN bagi tujuan tersebut," katanya ketika sidang media di Ibu Pejabat PKR sebentar tadi.

Namun begitu, Yee Kew berkata, selepas laporan tersebut dibuat, tiada sebarang perkembangan lanjut mengenai permasalahan itu malah polis hanya memanggil seorang individu yang merupakan pengadu untuk merakamkan keterangannya pada 9 November tahun lalu.

Berikutan itu, Yee Kew berkata beliau merasa amat kecewa memandangkan jenayah serius seperti ini tidak disiasat secara menyeluruh dan efektif oleh pihak polis.

Taktik Pindah Pengundi Terbongkar


"Ketua Polis Daerah Wangsa Maju sebelum ini dalam kenyataannya kepada media memaklumkan bahawa laporan kami telah dihantar ke SPR untuk tindakan selanjut dan meminta kami merujuk pihak berkenaan untuk maklumat lanjut.

"Jawapan ini tidak boleh diterima memandangkan walaupun SPR ada kuasa menghukum seseorang individu yang memberi maklumat palsu dalam kad pengenalannya, namun ini adalah tanggungjawab polis untuk menyiasat perkara ini dibawah Kanun Keseksaan," katanya.

Tambah Yes Kew, sekiranya polis tidak memberikan sebarang maklum balas mengenai perkara ini dalam masa satu minggu, pihaknya akan mengemukakan aduan secara rasmi kepada Suruhanjaya Intergriti Agensi Penguatkuasaan (EAIC) selepas ini.


Taktik Pindah Pengundi Terbongkar


Dalam pada itu, Naib Presiden PKR, Nurul Izzah Anwar berkata permasalahan ini bukannya perkara baru dan ia merupakan isu serius yang perlu diberi perhatian oleh pihak bertanggungjawab.

Nurul Izzah berkata, Pegerusi SPR, Tan Sri Mohd Hashim Abdullah sebelum ini turut menyatakan bahawa permasalahan sebegini sepatutnya menjadi tanggungjawab polis bagi mengambil tindakan selanjutnya.

"Pengerusi SPR sendiri telah sahkan tapi mengapa sehingga kini tiada sebarang tindakan diambil oleh polis?

Taktik Pindah Pengundi Terbongkar. "Jika suri rumah dan penganggur ditahan kerana mengkritik perdana menteri, mengapa individu-individu ini tidak dikenakan tindakan," katanya. - sinar

Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan