Monday, 22 January 2018

Rahsia Bank Negara Terbongkar

Rahsia Bank Negara Terbongkar. Saya sudah ceritakan bagaimana ekonomi mempengaruhi kadar tukaran Ringgit dan bagaimana kadar tukarannya mempengaruhi kos import dan kos sara hidup.

Kalau nilai Ringgit naik, kos import turun. Tetapi kalau nilai Ringgit jatuh, kos import naik. Bila kos import naik, harga runcit barang yang kita import pun naik juga.

Rahsia Bank Negara Terbongkar.  Maka sebab itulah sejak pertengahan tahun 2014 harga banyak barang pengguna naik, khususnya barang import, sebab mulai waktu itu nilai Ringgit mula jatuh.

Kejatuhan nilai ini jadi lebih teruk apabila kita jual Ringgit dengan banyak untuk dapatkan mata wang asing, khususnya Dolar, untuk membayar balik hutang luar negara.

Untuk bayar hutang luar negara, kita perlukan Dolar atau mana-mana mata wang utama macam Dolar Singapura, Euro, Yen Jepun dan Franc Switzerland. Kita tidak boleh bayar terus dengan mata wang kita.

Lagi banyak hutang kita, khususnya dari luar negara, lagi lemahlah duit kita. Lagi lemah Ringgit, lagi tinggilah kos sara hidup.

Yang jaga hal ehwal mata wang dan kawal inflasi adalah Bank Negara. Tetapi baru-baru ini kita dengar berita Bank Negara beli tanah sampai RM2 bilion daripada kerajaan kononnya sebagai tapak institusi pengajian perbankan Islam.

Rahsia Bank Negara Terbongkar


Kita tidak pernah dengar Bank Negara beli tanah begitu punya banyak dan mahal atau kerajaan jual tanah berbilion ringgit. Sepatutnya, Bank Negara sebagai institusi penting negara dapat tanah percuma atau dengan harga murah daripada kerajaan untuk bina universiti.

Jadi bila Bank Negara beli tanah kerajaan sampai RM2 bilion bagi tujuan pendidikan, banyak orang terkejut dan tidak percaya dengan alasan yang diberikan.

Oleh sebab pembelian tanah oleh Bank Negara dan penjualannya oleh kerajaan berlaku hampir serentak dengan pembayaran balik hutang 1MDB kepada International Petroleum Investment Company (IPIC), Abu Dhabi, maka banyak orang percaya duit RM2 bilion itu adalah bagi tujuan tersebut.

Pada 27 Disember lalu, 1MDB bayar ansuran kedua dan terakhir sebanyak AS$600 juta (kira-kira RM2.5 bilion) kepada IPIC. Ini adalah sebahagian daripada duit 1MDB yang kononnya telah dibayar kepada IPIC sebagai pelaburan tetapi lesap dan dipercayai masuk akaun peribadi Jho Low dan sekutunya.

Jadi adalah sukar untuk menyalahkan orang ramai yang faham mengenai perniagaan apabila mereka berkata jual-beli tanah itu adalah sebahagian daripada operasi 'kuda pusing'  (merry-go-round) bagi menyelesaikan skandal 1MDB.

Betullah dakwaan bahawa masalah 1MDB telah selesai, tetapi yang tanggung beban hutangnya sekarang adalah kerajaan kerana semua tanggungan (liabilities) 1MDB telah dipindahkan ke Kementerian Kewangan.

Rahsia Bank Negara Terbongkar


Tentu ada pihak akan nafi dakwaan pemindahan duit dari poket kiri ke poket kanan ala kuda pusing itu. Tetapi yang tidak boleh dipertikaikan adalah perangkaan Bank Negara sendiri yang menyokong kemungkinan itu.

Laporan dua minggu sekali Bank Negara mengenai harta dan tanggungan (hutang) bagi dua minggu terakhir tahun 2017 mencetuskan dua kemungkinan.

Pertama, Bank Negara telah mencetak RM2 bilion duit baharu dan kedua, ia memasukkan RM2 bilion duit baharu ke dalam pengedaran. Secara kebetulan jumlah ini hampir sama dengan harga tanah yang Bank Negara bayar dan jumlah hutang yang 1MDB langsaikan.

Di antara 15 hingga 29 Disember, jumlah wang dalam edaran (money in circulation) naik daripada RM101.5 bilion kepada RM103.5 bilion.

Pada masa sama, rizab emas, mata wang asing dan rizab-rizab lain termasuk hak penarikan istimewa (SDR) Bank Negara merosot kira-kira RM17 bilion daripada RM431.6 bilion kepada RM414.6 bilion dipercayai kerana pembayaran hutang luar negara.

Bila jumlah rizab jatuh, nilai Ringgit juga jatuh. Pada 30 Disember lalu, Ringgit jatuh kepada RM4.48 iaitu kadar paling rendah sejak 29 Ogos 2014 apabila nilai Ringgit adalah RM3.15 bagi setiap satu Dolar.

Tidak syak lagi kemerosotan ini berpunca daripada masalah hutang 1MDB khasnya dan hutang negara amnya. Hutang kerajaan dan hutang negara kini berada pada paras paling tinggi dalam sejarah daripada sudut nilai.

Rahsia Bank Negara Terbongkar.  Memandangkan banyak perkembangan luar biasa telah berlaku sejak kepimpinan Bank Negara berpindah tangan kepada Gabenor Tan Sri Muhammad Ibrahim, khususnya pembelian RM2 bilion tanah kerajaan, maka adalah menjadi kewajipan Bank Negara menjelaskan hal-hal yang disebutkan di atas bagi mengelak prasangka buruk terhadap integritinya.

Wallahuaklam.A. Kadir Jasin

Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan