Thursday, 11 January 2018

Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar

Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar. Menurut Ketua Pengarah Jabatan Penjara, Zulkifli Omar, pertemuan Dr Mahathir Mohamad dan Anwar Ibrahim "boleh menimbulkan kontroversi." Kita juga bimbangkan tentang keselamatan dan ancaman yang dihadapi, katanya.

Kata Timbalan Menteri Dalam Negeri, Nur Jazlan Mohamed pula: Anwar Ibrahim itu masih seorang banduan dan barang siapa yang yang mahu melawatnya harus mendapatkan izin terlebih dahulu daripada Jabatan Penjara.

Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar. Ini pula kata Menteri Komunikasi dan Multimedia, Salleh Said Keruak. Dr Mahathir sepatutnya tunjukkan teladan baik dan bukannya menyalah guna kuasa atau melanggar undang-undang. Ada peraturan, ikutlah peraturan, katanya.

Di atas tadi adalah reaksi Putrajaya selepas Dr Mahathir semalam disekat daripada menziarahi Anwar yang kini dirawat di Pusat Rehabilitasi Cheras.

Tetapi ada beberapa persoalan tinggal tidak terjawab:

* Bagaimanakah ziarah Dr Mahathir ke atas Anwar itu boleh dianggap sebagai "kontroversi" atau "ancaman keselamatan"? Ancaman keselamatan pada siapa?

Dua pemimpin Pakatan Harapan itu pernah bertemu beberapa kali sebelum ini di mahkamah. Sebelum ini tidak ada rekod adanya "kontroversi" atau isu-isu keselamatan.

Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar


Jadi, apa benda sebenarnya yang dicakapkan oleh Ketua Pengarah Penjara ini?

Menurut Dr Mahathir, beliau mahu menziarahi Anwar untuk berterima kasih kerana menyokong pemilihannya sebagai calon perdana menteri Pakatan Harapan sekiranya gabungan pembangkang itu menang Pilihan Raya Umum Ke-14 (PRU14).

Najib Razak dan isteri, Rosman Mansor melawat Anwar Ibrahim di hospital sebelum ini, ketika itu tiada

Kenapa itu boleh jadi kontroversi?

* Kalau Anwar masih seorang banduan, jadi bagaimana mungkin Perdana Menteri Najib Razak, isterinya Rosmah Mansor; Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi dan Menteri Kabinet Nazri Aziz dibenarkan melawat Anwar selepas pembedahannya di Hospital Kuala Lumpur?

Mereka bukannya datang serentak tetapi dalam tiga kunjungan berbeza dalam tempoh 10 hari. Pada masa itu apakah Anwar bukan banduan?


Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar


* Adakah Najib, Zahid dan Nazri menunjukkan teladan baik apabila melawat Anwar di penjara? Atau apakah mereka menyalahgunakan kuasa? Mohon jawapan daripada Yang Berhormat Salleh.

Adakah peraturan sudah dipatuhi? Adakah mereka dapat izin daripada "pegawai bertanggungjawab ke atas Penjara Sungai Buloh?"

Inilah soalan-soalan yang barangkali bermain dalam fikiran rakyat Malaysia yang masih berfikiran wajar. Inilah soalan-soalan yang mesti dijawab oleh pemimpin terhormat.

Punca Sebenar Mahathir Tak Dibenarkan Melawat Anwar Tersebar. Ini kerana melihat alasan-alasan itu setakat ini, kita tidak dapat mengelak daripada merasakan betapa ada pilih kasih dalam hal ini, atau ada kebimbangan terhadap Dr Mahathir, atau setidak-tidaknya sengaja hendak buat leceh. – the malaysian insight


Iklan
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
ImageNo comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan