Wednesday, 24 January 2018

Ini Senarai Pembahagian Kerusi Pakatan Harapan Kelantan?

Ini Senarai Pembahagian Kerusi Pakatan Harapan Kelantan? Entah betul atau tidak, satu senarai didakwa sebagai keputusan pembahagian kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Kelantan membabitkan Pakatan Harapan (HARAPAN) menjadi tular sejak semalam.

Maklumat itu didapati tersebar di laman media sosial sekali gus mewujudkan perdebatan di kalangan penyokong pelbagai parti.

Ini Senarai Pembahagian Kerusi Pakatan Harapan Kelantan? Dalam senarai berkenaan, Parti Amanah Negara (AMANAH) dikatakan bakal bertanding di 24 kerusi DUN, selain lima parlimen.

PKR yang sebelum ini berhasrat untuk bertanding di 15 kerusi DUN didakwa hanya mendapat lapan, manakala Parti Pribumi Bersatu Malaysia (BERSATU) pula diberikan 12 kerusi.

Selain itu, DAP turut disenaraikan bertanding di satu kerusi, iaitu DUN Kota Lama. Bagaimanapun, senarai itu didakwa palsu dan sengaja direka pihak-pihak tertentu.

Pengerusi HARAPAN Kelantan, Datuk Husam Musa, berkata senarai yang disebarkan itu tidak benar sama sekali.


Ini Senarai Pembahagian Kerusi Pakatan Harapan Kelantan?


"Ini bukan senarai kita, mungkin direka, " katanya ketika dihubungi Malaysiakini, hari ini.

Perkara itu turut dinafikan Pengerusi AMANAH Kelantan, Datuk Wan Abd Rahim Wan Abdullah.

Katanya, setakat ini belum ada sebarang keputusan mengenai agihan kerusi di peringkat DUN Kelantan.

"HARAPAN Kelantan juga belum bermesyuarat untuk pembahagian kerusi DUN," katanya.

Difahamkan, HARAPAN Kelantan bakal menyelesaikan pembahagian kerusi di negeri itu seawal-awalnya penghujung bulan ini atau selewat-lewatnya Februari depan.

Ini Senarai Pembahagian Kerusi Pakatan Harapan Kelantan? Terdahulu, HARAPAN turut melantik penyelaras di setiap parlimen dan DUN yang disifatkan sebagai bayangan calon oleh pemerhati politik tempatan. - malaysiakini

Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan