Wednesday, 24 January 2018

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat. Seorang penganalisis politik berkata, keputusan Tun Dr Mahathir Mohamad kembali aktif berpolitik boleh dilihat sebagai satu bentuk taubat.

Prof Ahmad Fauzi Abdul Hamid, seorang pensyarah sains politik di Universiti Sains Malaysia, berkata taubat boleh diamalkan dalam pelbagai bentuk dan tidak semestinya dikaitkan dengan usia.

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat. “Tidak betul untuk mengklasifikasikan taubat dengan pergi ke madrasah untuk belajar Islam atau sembahyang,” katanya kepada FMT.

Beliau mengulas serangan pendakwah kontroversi, Zamihan Mat Zin ke atas pengerusi PPBM itu yang dinamakan Pakatan Harapan sebagai calon perdana menteri mereka.

Sabtu lalu, Zamihan yang merupakan pegawai Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) menasihatkan Dr Mahathir bertaubat atas kesilapannya sepanjang 22 tahun memerintah negara dan jangan terbabit dalam politik lagi.

“…masa kita berkuasa kita buat macam-macam. Kita sanggup keluarkan arahan yang melukakan hati rakyat, meragut nyawa rakyat. Tetapi bila orang lain memerintah kita kata tak betul, tak benar, tak maju, tak patut.

“Bagi saya, orang tua yang sudah berkuasa lebih 22 tahun sepatutnya masuk pondok, mengaji kitab, zikir banyak-banyak, bertaubat mohon maaf kepada manusia atas kesilapan yang lalu.

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat


“…dan membuat amal jariah yang banyak untuk akhirat. Sepatutnya tak payah fikir politik kalau sudah tua bangka, nak dekat mati ini,” katanya ketika diwawancara Watan Online yang disiarkan secara langsung di Facebook Sabtu lalu.

Fauzi berkata, tindakan bekas perdana menteri itu kembali aktif berpolitik pada usia 92 tahun mungkin merupakan caranya untuk membetulkan kesilapan yang dilakukannya ketika beliau menerajui negara.

“Beliau ada keinginan untuk membetulkan kesilapannya dan itu boleh dianggap caranya bertaubat.

“Taubat boleh mengenai tekad anda mahu menebus kesilapan yang dilakukan terhadap orang lain. Islam bukan hanya mengenai hubungan seseorang dengan Tuhan, tetapi juga tingkah lakunya sesama manusia dan bukan hanya umat Islam.

“Mungkin itu adalah apa yang Mahathir sedang lakukan, beliau rasa perlu bertanggungjawab.”

Fauzi berkata, soal usia tidak relevan kerana sesiapa sahaja boleh mati pada bila-bila masa, tidak kira tua atau muda.

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat


Katanya, ramai pendakwah seolah-olah memfokuskan teks agama tanpa memahami konteksnya.

“Untuk menjadi seorang pendakwah atau ulama holistik, kita perlu mempunyai kombinasi pelbagai aspek pengetahuan.

“Bukan hanya pengetahuan dalam tawhid dan fiqh, tetapi juga pengetahuan praktikal berdasarkan realiti sosial.

Ahli Akademik Dakwa Mahathir Telah Bertaubat. “Perlu ada keseimbangan antara sains agama dan sains sosial. Apabila berlaku ketidakseimbangan, ekstremisme dengan mudah berlaku,” kata Fauzi. - free malaysia today


Iklan
Image
Image
ImageImage
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image

1 comment:

  1. Itulah contoh pemikiran sempit yg diamalkan ramai agamawan. Kemudian terus hukum org begitu begini

    ReplyDelete

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan