Wednesday, 22 November 2017

Patutlah BN Menang Undi Belah Bagi Bajet 2018 Baru-Baru Ini

Patutlah BN Menang Undi Belah Bagi Bajet 2018 Baru-Baru Ini. Pembangkang akan mendedahkan senarai nama ahli parlimen yang mengundi menolak Rang Undang-Undang Perbekalan (RUU) 2018 peringkat jawatankuasa bagi Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) yang diluluskan pada hari Isnin lalu.

Mereka mendakwa semasa undi belah bahagian itu, seramai 52 ahli parlimen menentang Bajet 2018 berbanding angka rasmi parlimen yang menunjukkan 51 orang.

Patutlah BN Menang Undi Belah Bagi Bajet 2018 Baru-Baru Ini. BN menang tipis dengan satu undi selepas ahli parlimen kerajaan bergegas kembali ke Dewan.

"Kami akan lakukan ini (dedah senarai) menjelang tengahari esok," kata ahli Parlimen Sungai Petani, Datuk Johari Abdul ketika ditemui di majlis makan tengah hari yang diadakan di Parlimen.

Ahli Parlimen Puchong, Gobind Singh Deo kemudian mengesahkan kenyataan yang dibuat oleh pemimpin KR itu.

Sementara itu, Timbalan Speaker Dewan Rakyat Datuk Seri Ronald Kiandee, yang mempengerusikan sidang semasa pengundian belah bahagian kontroversi itu, meminta pembangkang menunjukkan bukti wakil rakyat tambahan berkenaan.

Patutlah BN Menang Undi Belah Bagi Bajet 2018 Baru-Baru Ini


"Macam mana kamu boleh tanya saya, tanya kepada mereka. Mereka perlu jelaskan, bukan saya,” katanya.

Persidangan Dewan Rakyat Isnin lalu kecoh apabila penggubal undang-undang daripada kedua-dua pihak berperang mulut kerana tidak berpuas hati dengan keputusan undi belah bahagian.

Kekecohan itu tercetus apabila G Manivannan (PKR-Kapar) bangun sebaik sahaja Menteri KPDNKK Datuk Seri Hamzah Zainudin menggulung perbahasan RUU Perbekalan peringkat jawatankuasa bagi kementeriannya.

Manivannan telah mencadangkan supaya undi belah bahagian diadakan untuk menentukan sokongan terhadap RUU Perbekalan tersebut dan cadangan itu kemudian diterima oleh Ronald.

Patutlah BN Menang Undi Belah Bagi Bajet 2018 Baru-Baru Ini. RUU Perbekalan untuk kementerian itu berjaya diluluskan selepas menerima 52 undian sokongan berbanding 51 undian bantahan. - mk


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan