Sunday, 19 November 2017

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH. Sebut sahaja Restoran Amjal, ramai yang terjebak dalam tunjuk perasaan dan ceramah politik, khususnya di Lembah Klang, mengenali tempat itu.

Mana tidaknya, sejak dibuka pada 1962, premis Pak Amjal menjadi tempat penyokong parti pembangkang berkumpul, berpakat dan bertukar maklumat mengenai perkembangan politik negara.

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH. “Kebanyakan anak muda datang sini dulu terdiri daripada penyokong PAS,” kata Pak Amjal, atau nama sebenar Jalaluddin Ab Manap. “Mereka akan bermesyuarat di sini, sebab di tempat inilah mereka senang berpolitik.”

“Tempat ini mereka jadikan markas. Orang PAS banyak datang buat aktiviti di sini. Saya banyak tolong bagi tempat dan tidak pernah halang mereka.”

Dengan meletusnya reformasi 1998 dan parti pembangkang PAS, DAP dan PKR membentuk suatu pakatan, Restoran Amjal di Jalan Pantai Baru, Kuala Lumpur menjadi persinggahan watak-watak penting seperti Nik Aziz Nik Mat, Fadzil Noor Muhammad Noor, Abdul Hadi Awang, Mohamad Sabu, Anwar Ibrahim, Lim Kit Siang dan Lim Guan Eng berceramah kepada pendengar mereka.

Barangkali lokasinya antara Universiti Malaya, Kampung Kerinchi dan Bangsar, atau penangan mee goreng telur matanya, ditambah pula rencah politik sebagai penyedap, menjadikan Restoran Amjal tempat strategik bagi penyokong PAS. Malah, Pak Amjal sendiri disegani sebagai “kaki demo” yang berani.

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH


“Saya pernah masuk lokap 6 kali,” kata Pak Amjal. “Satu kali ditahan apabila menyertai himpunan bantah kehadiran pasukan kriket Israel ke Malaysia bersama Mahfuz Omar, Salahuddin Ayub dan Khalid Samad.”

Gambarnya dalam tunjuk perasaan 1997 itu, mendepakan tangan dan dada menahan semburan air Unit Simpanan Persekutuan (FRU) antara gambar tunjuk perasaan yang ikonik. Berkopiah dan berkain pelikat, gambar itu membayangkan siapa beliau sebenarnya. Dinding kedainya juga berwarna hijau dan PAS seolah-olah wadah paling sesuai untuk beliau.

Dulu hijau sekarang jingga

Pak Amjal berkata restorannya yang sentiasa dikunjungi penyokong PAS bertukar wajah pada 2015, apabila beberapa pemimpin veteran parti itu, yang juga pelanggan kedainya, meninggalkan PAS dan menubuhkan Amanah.

Sejak itu, tiada lagi orang PAS berkumpul di situ, sebaliknya keriuhan di restorannya diganti dengan program anjuran Amanah.

“Sejak PAS berpecah, penyokong mereka tidak datang buat aktiviti di sini lagi. Mereka ada tempat lain,” katanya, sambil memaklumkan beliau menyertai Amanah awal tahun ini.

“Tapi tempat ini sentiasa ada orang apabila pemimpin Amanah menjadikan tempat ini untuk tempat aktiviti mereka. NGO, PKR dan banyak lagi parti lain nak datang sini, malah sekarang lebih banyak lagi aktiviti di restoran ini.”

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH


Beliau cuma mengenakan caj RM80 sejam kepada mereka yang menyewa dewan restorannya. “Kadang-kadang percuma. Saya tidak berkira sangat kalau siapa nak guna.”

Pak Amjal akui perpecahan parti Islam itu mendukacitakan hati tuanya. “Saya kecewa bila PAS berpecah. Saya masuk Amanah sebab dalam Amanah ramai orang bijak pandai. Cara berhujah hebat berbanding PAS yang terlalu menekan soal agama.”

Markas PAS Bertukar Jadi Markas AMANAH. Ditanya bagaimana hubungannya dengan PAS sekarang ini, beliau berkata ada ahli PAS yang cuba memujuknya dan ada yang menjarakkan diri. Beliau bagaimanapun tidak terkilan jika penyokong PAS tidak lagi sudi datang merasai mee goreng telur mata Pak Amjal, kini dengan “perencah” Pakatan Harapan.

“Tiada masalah jika penyokong PAS mahu guna tempat ini untuk melakukan aktiviti,” kata Pak Amjal. - fmt


Iklan
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image


No comments:

Post a Comment

Maaf.. komen yang menggunakan bahasa kesat, lucah dan sewaktu dengannya akan dikeluarkan. Komen spam juga akan dibuang..

Artikel Berkaitan